USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yazın 500 bin, hafta sonu 1,5 milyon kişiye hizmet!

07-09-2021

Bursa.com olarak Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaret ettik. Salgın sürecindeki kapanma nedeniyle pek çok faaliyeti ertelemek zorunda kalan Mudanya Belediyesi’nin Ağustos ayında yoğunlaşan etkinlikler Eylül ayına da yansıyor.

Ağustos ayının en önemli etkinliği bu yıl 3’üncüsü yapılan Mudanya Kitap Fuarı’ydı. Mudanya Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi iş birliğiyle20-29 Ağustos tarihleri arasında, Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı'nda düzenlendi…

‘KİTAP FUARI MUHTEŞEMDİ’

Başkan Türkyılmaz; Mudanya Kitap Fuarı hakkında şunları söyledi:

“Bu yıl Gençlik ve Gelecek temasıyla düzenledik. 75 yayınevi katıldı, 20 söyleşi ve etkinlikte 50 gazeteci, yazar, akademisyen ve müzisyen, 2 tiyatro 10 gün boyunca vatandaşlarımızla buluştu. Türkü Akbayram konserine ilgi çok büyüktü. 20 bine yakın insan katıldı.

Kitap fuarıyla Bursa’da yaşayan tüm hemşerilerimizle kitap dünyası arasında bir köprü kurmak ve Mudanya’nın kültür sanat hayatına önemli bir ivme kazandırmayı hedefliyorduk. Bunu sağladık. Kitap Fuarı muhteşemdi. Sadece uluslararası platforma taşıyamadık. Amin  Maalouf ile Slovaj Zizek gelecekti, pandemiden dolayı katılamadılar. “

Başkan Türkyılmaz, Kitap Fuarı’nın Yat Yarışları ile çakışması nedeniyle Mudanya’da otel sıkıntısı yaşandığını tahmini bin 500 yatak olduğunu, 5 bine çıkartılması gerektiğini söyledi…

YILDIZTEPE SOSYAL YAŞAM MERKEZİ

Mudanya’nın en büyük eksiklerinden biri de kapalı salon etkinliklerinin yapılacağı yeterli kültür merkezi olmayışı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi var, ama Mudanyalılara yetmiyor. Başkan Türkyılmaz bir aksilik olmazsa, Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi’nin ilk etabının açılışını 29 Ekim’de yapacaklarını anlattı.

2019 Eylül’ünde ihalesi yapılan Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi’nin 1. Etabı 7 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Merkezde bölge yapısına uygun dükkanlar, kafeteryalar, restoranların yanı sıra konser etkinlikleri, açık hava sergileri gibi etkinliklerin yapılacağı amfi ile dinlenme bölümleri, çocuk oyun alanları ve yeşil alanlar olması öngörülmüştü.

ZÜBEYDE HANIM KREŞ VE ANAOKULU

Başkan Türkyılmaz, yeni eğitim öğretim yılı döneminde Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi’nin de hizmete gireceğini söyledi…

Ön kayıtları tamamlanan ve Türkiye’nin en büyük kreş ve anaokulu  olma iddiasını taşıyan Zübeyde Ana Çocuk Akademisi’nin öğretmen ve idari kadrosu oluşturuldu. 200 öğrenci kapasiteli kreş ve anaokulu, 2021-2022 yılı eğitim öğretim dönemi için ön kayıtlarını yaptı, eğitime başlamaya hazır.

Başkan Türkyılmaz şöyle konuştu:

En değerli varlığımız, yavrularımız için anaların anası Zübeyde Anamızın adıyla projelendirdiğimiz çocuk akademimiz ilk öğrencilerini bu yıl ağırlamaya başlayacak. Ne kadar gurur duysam az. Ülkemizin güçlenmesinin çocukların alacağı sağlam temellere dayanan bir eğitimle mümkün olduğuna inanıyorum. Birbirinden yetenekli öğretmenlerimiz, geleceğimizin aydınlık yarınlarını yetiştirecek…”

Başkan Türkyılmaz’ın dikkat çektiği hizmetlerden biri de “Eşit Eğitim Ağı” projesi kapsamında köyler de dahil öğrencilerin internete ücretsiz erişimiydi; “İlçemiz genelindeki her bir öğrencinin bu hizmetten yararlanması için Mudanya’nın dört bir yanını internet ağıyla ördük” dedi…

 

YÜZME HAVUZUNA TRİBÜN KAPATMA SİSTEMİ

Başkan Hayri Türkyılmaz, son dönemin tartışılan yüzme havuzuna yönelik çalışmaların bittiğini ve açılışa hazır olduğunu söyledi…

Havuzu teslim aldıklarında doğalgaz sisteminden pompalara, kumanda panosuna, kulvar iplerine ecza dolabından mutlak dolaplarına dek pek çok eksiğin olduğuna vurgu yaptı:

“Hepsi yapıldı. Havuzun üstündeki çadır çöktü. İyi ki açmadık. İnsanlar olsaydı yaralanma olurdu. Birkaç yerinden delinmiş, yeniden ihalesi yapılıyor. Fenarbahçe, Beşiktaş tribün kapatma sistemi yapılacak. İhaleye çıkılacak.”

MUDANYA’NIN TRAFİK VE OTOPARK SORUNU

Mudanya’nın en büyük sorunu otopark. Özellikle hafta sonu Mudanya’ya gelmek de bir sorun, dönmek de! Mudanyalılar hafta sonları mümkünse evlerinden çıkmamaya bakıyor. Zaten Hayri Türkyılmaz da bu konuya atıfta bulundu:

“Eskiden beri Mudanyalılar hafta sonları evde kalmayı tercih ederler. Burada böyle bir anlayış var. Mudanya’nın en büyük sorunu trafik ve otopark.

Günlük gelen araç sayısı 200 bin. Yıllık olarak 30 milyon araç geliyor. Şu anda Mudanya’nın nüfusu 500 bin…  Yaz sezonunda nüfus artıyor. Aslında kışın da 250 binden aşağı değil. Ama ikamet adresleri Bursa.

Resmi nüfusumuz 102 bin 500…  Hafta sonu kişi sayısı 1,5 milyona çıkıyor. Mudanya Belediyesi olarak 102 bin 500 nüfusa göre aldığımız parayla yaz mevsimi boyunca 500 bin, kış mevsiminde de 250 bin; hafta sonunda da 1,5 milyon kişiye hizmet veriyoruz…

Trafikle ilgili bilim insanlarıyla 6,7 çalıştay yaptık. Büyükşehir Belediyesi’ne bir yazı yazdık; 2019 Mart seçimlerinden önce; “Yapın, sizi Mudanya girişinde alkışlayalım. Yapmayacaksanız da bize yetki verin biz yapalım” dedik. 7, 8 ay içinde çözeriz dediler. Hala bir çivi çakılmadı…”

YER ALTINDAN YOL ÖNERİSİ

Başkan Türkyılmaz çevre yoluna karşı olduğunu söyledi ve gerekçesini de şöyle açıkladı:

“Her çevre yolu zeytin ağaçlarını yok ediyor ve konutlaşma baskısı getiriyor. Mudanya’da doğal ve arkeolojik sit alanları var. Çağdaş bilme göre imalat yapılıp yer altına girilebilir. Yer altından transit geçiş yapılıp üst tara yaya yolu olur. Bu öneri fikir aşamasında, bilim insanları konuyla ilgili inceleme, araştırma yapmaları gerekiyor. Kent içinde çok sayıda tescilli bina var. İstimlak ederek yol açmak mümkün değil…”
Başkan Türkyılmaz, Mütareke binasından İDO’ya kadar sahillerde yetkinin Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu söyledi ve “Çöpü biz alıyoruz. Temizliği de yapıyoruz. Sahil düzenleme inşaatı nedeniyle 3 yıl 4 yaz sahil kapalıydı.15 Mayıs 2015’te başladı 2019’da bitti. Bozuldu, şimdi beton yapılıyor” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?