USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim!’

04-09-2021

Anaokulundan liseye eğitim kurumlarının bazı sınıfları eğitime başladı. 6 Eylül pazartesi gününden itibaren de tüm okullar açılıyor.
Ne yazık ki, pandemiden zaten aksayan eğtim sistemi hepten etkilendi. Çocukların eğitim hayatlarından 1,5 yıl gitti.. AVM’ler açıldı, okullar kapalıydı…

Önceki gün bir TV kanalındaki  okullarla ilgili  açık oturumu izledim. Eğitimcilerin de kafası karışıktı.. Kimisi ne olursa olsun okulların açılmasından yanaydı.

Kimisi de kaygılarını dile getiriyordu. İnsanları en çok kaygılandıran mevzu ise öğretmenlerin yüzde 20’sinin aşı yaptırmamış olmasıydı.

Peki öğrenci velilerinin  yüzde kaçı aşılanmış durumda?

Sınıf mevcutlarının 40’ın  üstünde olduğu okullar da var. Pandemiden bu yana derslik sayısında öyle aman aman bir artış yaşanmadı ki!

“Ölen ölsün, kalan sağlar bizimdir” denilebilir mi?

Bir de uzaktan eğitim deniyor ya… Yanlış. Uzaktan eğitim falan verilmiyor. Yapılan sadece akademik bilgi paylaşımı yani öğretim. Eğitim öğretmenle, sınıf ve okul ortamında gerçekleşir…

VELİLER ENDİŞELİ, KAYGILI

Öğrenci Öğrenci Veli Derneği  (Veli-Der) Bursa Şubesi Başkanı Şermin Pank, Başkan Yardımcısı Barış Dinga ve bazı veliler İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak kaygılarını ve endişelerini kamuoyu ile paylaştı.

Basın açıklaması Barış Dinga tarafından yapıldı… “Endişeliyiz, kaygılıyız” diye konuşmasına başlayan Dinga, “Okulların açılmasına üç gün kalmış olmasısna rağmen halen belirsizliklerin sürüyor olması, sorunlarımızın yanıtsız kalması ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olması kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor…”

Ardından da kaygılarının kaynağına işaret etti:

“Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı, fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık.

Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmek de ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenleme yok.
Soruyoruz; sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzulğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek?

Biz veller çocuklarımızın bu bilinmezlik e risk içerisinde okullarda bulunmasının yaratacağı olumsuzluklardan kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz…”

Barış Dinga aşılamanın yaygınlaştırılmamasını, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması gibi hususlara dikkat çekerek “Bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği 12 yaş üstünün aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor” dedi…

Barış Dinga, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, okulların tekrar kapanabileceği uyarısında bulunarak “Biz veliler çocklarımızın kaybedecek bir güne dahi tahammülümüzün kalmadığı noktadayız” dedi.

Veli-Der’in talepleri arasında özetle “sınıf mevcutlarının azaltılması, acilen yeterli öğretmen atamasının yapılması ve ek derslik sağlanması; aşının yaygınlaştırılması, tüm eğitim turumlarında hijyenin sağlanması” gibi hususlar yer aldı.

Bursa Veli-Der, tüm velileri çocuklarının eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırarak “Aç kapa değil sürdürülebilir eğitim isityoruz”  mesajını verdi.

 ***

‘SURİYELİLERE BURSA’DA 6 OKUL!’

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’in yanıtlaması için Meclis’ e sunmuş olduğu soru önergesinde Bursa’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan okulların yerine kaynaksızlık nedeniyle az sayıda okul yapılırken buna karşın Suriyelilere AB desteği ile 6 okul yapılacak olmasını gündeme getirdi.

Bursa’da depreme dayanıksız olduğundan yıkılan okulların akıbetini defalarca sorduğunu ve dönemin Bakanı Ziya Selçuk Tarafından “Kaynak aranıyor” yanıtı aldığını aktaran Özkan birkaç okul dışında yenilerinin yapılmadığına dikkat çekti.

Yüz yüze eğitimin başlanacağından hareketle devlet okullarında hijyenin sağlanması ve sosyal mesafenin korunmasının mevcut koşullarda nasıl sağlanacağını sorgulayan Yüksel Özkan “Yıkılan okullardaki öğrenciler farklı bölgelerdeki okullara nakledildi. Yetersiz derslik nedeniyle 40 kişilik sınıf mevcuduna ulaşan okullarımız olmuştur” dedi…

Velilerin kaygılarını gündeme getiren Özkan, hal böyleyken, Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde “Bursa’da Suriyeliler için 6 okul yapılacağı” bilgisinin yer aldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiş olduğumuz soru önergesinde, Bursa’da yıkılan okulların yeniden yapılması için kaynak arayan hükümetin, acaba bu projeler için ne kadar finansman sağlayacağını sorduk?”

Milletvekili Özkan, bu durumun Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin ‘Suriyeliler ülkemizde kalıcı olmamalıdır’ sözleri ile çeliştiğine de vurgu yaptı…

 

 ***

BURSA’DAN KASTAMONU BOZKURT’A DESTEK

Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu Kurucu Başkanı İsmail Tiftik ve yönetim kurulu üyeleri 10 gün kadar önce Kastamonu’nun sel felaketinden etkilenen ilçelerini ziyaret etmişlerdi. İnebolu, Küre, Abana ve Bozkurt’ta Bursa’dan götürdükleri yardımları dağıtmışlardı. 

Bozkurt’ta  yerinde yaptıkları incelemelerden sonra yetkililerle de görüşen, Tiftik ihtiyaç listesi yayınlamıştı. Bursa’ya dönen Tiftik ve arkadaşları evlerine geçmekte olan Bozkurtluların ihtiyacı olan mobilya, halı, koltuk takımı, perde, çekyat, çarşaf, yatak, yorgan gibi eşyaları Bursa’da  toplamaya başlamışlardı.
Topladıkları yardımların ilk TIR’ı 1 Eylül  günü yola çıktı ve Bozkurt Belediye Başkanlı Muammer Yanık’a teslikm edildi.
İkinci TIR ise 3 Eylül’de yola çıktı. İsmail Tiftik ve arkadaşları da yeniden yola koyuldular. Yardımların dağıtımına nezaret ederek yeniden ihtiyaç saptamasında bulunacaklar. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?