USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Enerji tüketme canavarları…!

04-09-2021

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) açıklamış olduğu veriler, günümüzde yoğun olarak kullanmakta olduğumuz bir aracın veya bir aletin ne kadar etkili olduğunu ortaya koyabiliyor. 
Mesela IEA’nın verilerine göre klimalar dünyada elde edilen enerjinin yüzde 10’nu tüketiyormuş.
Eğer trend böyle gider ve akılcı bir çözüm bulunamaz ise 2050 yılında tüketim üç katına çıkacakmış.
İlk kez sıcak Dubai’ye gittiğimde yoğun gökdelenleri, devasa alışveriş mekanlarını ve şehri gezerken 40 dereceyi bulan çöl sıcaklığını hissetmediğimde, çağın icadının asansörler ve klimalar olduğunu düşünmüştüm. Bu düşüncemde ne kadar haklı olduğumu yılın 12 ayının sıcak olduğu ziyaret ettiğim diğer ülkelerde de anlamıştım.
Düşünebiliyor musunuz, dört beş milyonluk bir şehir, 40 derece sıcaklık, caddelerde insanlar otomobillerin içinde, binalar ve alışveriş merkezleri insan dolu, evlerde ve iş yerlerinde insanlar fakat sokaklarda tek bir insan yok, herkes soğutulmuş bir fanusun içinde ve lüks bir şekilde yaşıyor ve bütün bunlar fosil yakıtlar ile sağlanıyor.
Ve bütün bunlar enerji tüketme canavarı fakat çağın icadı klimalar ile gerçekleştiriliyor. Bir de bunun soğuk ülkelerde ısıtılan havası var, sistem yine aynı.
Enerji kaynaklarının sınırlı ve pahalı olduğu göz önüne alındığında, ülkemiz de dahil olmak üzere ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu anlamalıyız diye düşünüyorum.
Tabi tüketilen bu enerji ve klima gazlarının ozon tabakasının delinmesinde olan etkisini de dikkate aldığımızda ülkemiz üniversitelerinin mutlaka bu konuda araştırma yapmalarını tavsiyelerimle bir yazıma daha son noktayı koyuyorum.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?