USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇEK’de sıra ‘kongre imecesi’nde

03-09-2021

Yazıya ÇEK’te kongre heyecanı başlığı atmadım. Zira ÇEK’te kongrelerde başkanlık ve yönetim kurulu değişimi, hizmette bayrak yarışına benzer.

Kimi sivil toplum kuruluşlarında olduğu gibi sert çekişmeler, tartışmalar yaşanmaz.

Mesela pek çok meslek odasında ya da STK’da başkanlıklar siyasette sıçrama tahtası olarak görülür. Bu ÇEK’te hiç olmamıştır. Böyle sağlam bir duruşu vardır. Onun da altında Atatürk ilkelerini ve çağdaş eğitimi sahiplenme yatar.

Dolayısıyla da ÇEK’i yönetecek adaylar, ÇEK’e emek verenlerce istişare ile önceden saptanır. Seçime tek liste ile gidilir.

ÇEK’te geçmişte başkanlık  yapan isimler şöyle:

“Fevzi Topçuoğlu, Korhan Durusoy, Prof. Dr. Ayhan Kızıl, Nejat Vardar, Mümin Ceyhan, Prof. Dr. Ülviye Özer, Ali Arabacı…” Halen başkanlığı Buğra Küçükkayalar yürütüyor.

ÇEK’te tüm başkanların katkısı büyük.

Fevzi Topçuoğlu kurucu başkandır, onun döneminde öğrenci yurdu yapımına karar verilmiştir.

Korhan Durusoy döneminde Görükle Öğrenci Yurdu’nun temeli atıldı. 1998’de yurdun ilk bölümü açıldı. Prof. Dr. Ayhan Kızıl’ın başkanlığı döneminde Çekirge’de Dörtçelik Kız Öğrenci yurdu oluşturuldu. (Kır Çiçekleri’nin isim anası benim. O dönemde çalıştığım gazetede yaptığım tam sayfa haberin manşetiydi… )

Dörtçelik Yurdu’ndaki öğrenciler daha sonra 2014 yılında Ali Arabacı’nın başkan olduğu dönemde yeni yapılan Güler ve Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’na taşındı.

ÇEK'in ilk eğitim kurumu olan 3 Mart Beşevler Anaokulu Nejat Vardar'ın Başkanlığı döneminde 15 Eylül 2003 tarihinde hizmete girdi… Okulu inşaat aşamasında ve tamamlandığında Mümin Ceyhan ile gezmiştik ve hayran kalmıştım, o tarihte Bursa’da o modernlikte bir başka anaokulu yoktu.

2008 yılında Mümin Ceyhan’ın başkanlığı zamanında, dönemin BUÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın çabalarıyla 49 yıllığına ÇEK'e tahsis edilen yerde 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu inşaatı başladı. Ceyhan adeta inşaat alanında yaşadı. Çok emek verdi. 20 Eylül 2010'da Prof. Dr. Ulviye Özer'in Başkanlık döneminde okul açıldı.

Lise binasının temeli ise 2015’te Ali Arabacı’nın başkanlık döneminde atıldı ve 2017 Eylül’ünde Buğra Küçükkayalar’ın başkan olduğu dönemde hizmete girdi…
Velhasıl,  ÇEK’te Başkanlık da, yönetim kurulu üyelikleri de yazının başında değindiğim gibi bir bayrak yarışıdır. Bayrağı devralan ÇEK’i büyütür, yukarı taşır

ÇEK’te tüzükte olmamasına rağmen bir teamül var; bir kişi en fazla 2 dönem başkanlık yapıyor. Buğra Küçükkayalar da başkanlığının ikinci döneminin sonuna geldi. Buğra Küçükkayalar ÇEK’in kurumsallaşmasına büyük katkı sağlamıştır.

Şimdi…ÇEK’in olağan genel kurulunun ilk oturumu 3 Mart Eğitim Kurumları Konferans salonunda 16 Ekim’de yapılacak, çoğunluk sağlanamazsa  23 Ekim’de  aynı yerde toplanılacak…   

2019 ve 2020 yılları bilançoları, gelir tabloları, yönetim kurulu çalışma raporları ve denetim kurulu raporları, 6 Eylül tarihinden itibaren ÇEK Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdunda ortakların denetimine sunulacak…

Genel kurul büyük olasılıkla 23 Ekim 2021’de gerçekleşecek…  Duyumlarıma göre, Buğra Küçükkayalar teamül gereği yeniden aday olmayacak…

ÇEK’te başkanlar çoğunlukla yönetim kurullarında önceden görev almış, kurumun işleyişi hakkında bilgi ve deneyim sahibi isimlerden oluşuyor…

Böylece kurumsal hafıza da korunmuş oluyor… Ayrıca ÇEK’teYeni dönem başkan ve yönetim kurulu adayları istişare ve gönüllülük yani istek üzerine netleşir.

                                                                  (MÜFİT PARLAK)

Şu andaki mevcut yönetim kurulunda görev alan isimler şöyle:

“ A. Aral Alkan, Atakan Ünsal, Doğan Yılmaz, Prof. Dr. Emine . Rüyam Küçüksüleymanoğlu, Eralp Atabek, Erdal Aktuğ, Prof. Dr. Füsun Kuter, Hüseyin Bulun, Buğra Küçükkayalar  Prof. Dr. Müfit Parlak, Nihan Alpay, Prof. Dr. Rüçhan Uz, Serkan Sapan, Turgut Yalkı, Zafer Tolunay…”

Muhtemelen başkan olacak isim de bu yönetim kurulundan çıkacak… Kongreye daha 1,5 aydan fazla zaman var. Edindiğim bilgilere göre yeni dönem ÇEK Başkanlığında öne çıkan isim Prof. Dr. Müfit Parlak.  Yeni dönemde Müfit Hoca’nın ÇEK’in başkanı olma olasılığı yüksek.

Müfit Hoca’yı yıllardır tanırım… Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu… Bursa Gemlik doğumludur. Kendisi de UÜ Tıp Fakültesi mezunudur. 2000’li yıllarda Bursa Tabip Odası Başkanlığı da yaptı… Ayrıca ilk yıllarından bu yana da ÇEK üyesidir ve çeşitli dönemlerde de yönetim kurullarında görev almıştır.  Müfit Hoca, tüm ÇEK başkanları gibi, ÇEK’i geliştirmek ve daha ileriye taşımak adına gereğini özveriyle yapacak bir isimdir.

***

İYİ PARTİ İL BAŞKANI SELÇUK TÜRKOĞLU COVİD OLDU

Covid-19’un delta varyantıyla salgında vaka sayıları giderek artıyor.  2 Eylül itibariyle 283 kişinin koronavirüsten hayatını kaybederken, yeni vaka sayısı ise 23 bin 496’ya çıktı.

Öte yandan Bursa’da siyasi gündem çok hareketli. Gerek Cumhur gerekse Millet ittifakı bileşenleri sürekli sahada.
Bursa’da saha ziyareti ve eylem rekoru İyi Parti’de… İl Başkanı Selçuk Türkoğlu neredeyse her gün sahada… Ya ilçe, mahalle, esnaf ziyaretlerinde… Ya da eylemde ve basın açıklamalarında…

İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu1 Eylül günü saat 21, 57’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Covid-19 olduğunu şöyle açıkladı:

“Saygıdeğer hemşerilerim, kıymetli dostlarım, bugün hafif bir kırgınlık hissetmem sebebi ile tedbir amaçlı yaptırdığım Covid 19 testim maalesef ki pozitif çıktı. Sağlığım gayet İYİ, son iki gündür temaslı olabileceğim dostların dikkatli olmasını tavsiye ederim. Allah bütün hastalarımıza şifa versin...”

Yalnız işin temaslı kısmı oldukça kalabalık. Zira aynı gün Ak Partili Cahit Özkan’a hakaret davası açmak üzere partilileriyle birlikte Adliye binasındaydı. Aynı gün ziyaretçilerini kabul etmişti. Bir gün öncesinde Gençosman T2 hattı inşaatındaydı; Nilüfer’deydi… Velhasıl her yerdeydi, kalabalıklarlaydı…
Salgında siyaset yapmanın riski de büyük…

Selçuk Türkoğlu’na geçmiş olsun diyor ve bir an önce iyileşmesini diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?