USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İncirli’de Yıldırım Belediyesi varlığını hissettiriyor

16-08-2021

 

Yaklaşık 10 yıldır İncirli’de oturuyorum… Sık sık yazmışımdır. Çöp toplama gibi rutin hizmetlerin dışında Yıldırım Belediyesi’nin varlığını hiç hissedemedim diye…
Hani bir laf vardır, “herkes yer içer, kendinden paha biçer” diye…
Bizimkisi de öyle işte…
İncirli Caddesi’ndeki mahalleler Osmangazi’ye sınır. Yıldırım’ın kaçak yapılaşmayla biçimlenen diğer mahallelerine göre daha düzenli… Bu yüzden de belediyenin ilgi alanının dışında kalıyor…

Mutlaka daha önceki belediyeler de Yıldırım’da birtakım hizmetler verdiler… O hizmetlerin verildiği bölgelerde yaşayan Yıldırımlılar belediyenin çalışmalarını hissetmişlerdir…

Ama, İncirli Caddesi’ndeki mahallelerin sakinleri için pek öyle denemezdi…

SOSYAL DÖNÜŞÜMÜN ÖTELENDİĞİ KENTSEL DÖNÜŞÜM SIKINTILI

Çok derinden hissettikleri tek belediye çalışması Kamberler mahallesinin parka dönüşmesi ve sonrasındaki süreçti…

Ondan da çok memnun oldukları söylenemezdi. Zira… Hacıseyfettin, Meydancık ve Selimzade mahalleleri işin sosyal yanı unutulan kentsel dönüşümün sıkıntılarını uzunca süredir yaşıyor…

Kamberler’deki kamulaştırma paralarını mahallede ev alarak değerlendiren vatandaşlar ile mahallenin yerlilerinin yaşam biçimleri uyuşmadı.
Romanlar mutsuz oldular. Zira ayakları yere basamadı; kültürlerinde olan yüksek sesle müzik dinleme, yüksek sesle konuşma, sık kavga etme, kapı önünde çekirdek çitleyerek sosyalleşme gibi alışkanlıkları, apartman yaşamıyla ve orada oturan diğer vatandaşlarla çelişti. Doku uyuşmazlığı yaşandı. Ötekileştikleri yerde kaçınılmaz olarak eskiye göre daha agresif oldular…
Mahallenin yerlilerinden pek çok aile evlerini satarak ya da kiraya vererek çıktı gitti mahalleden…

Yani sosyal dönüşümün ötelendiği kentsel dönüşüm mahallenin yerlilerini deKamberler’den gelenleri de mutsuz etti…

İncirli’nin yeni sakinleri arasında Suriyeliler de var.

Ev sahipleri, marleyli bakımsız daireleri bine bin 200, bin 500 liradan Suriyelilere verip kendileri başka mahallelere kaçıyor!Mesela benim apartmanımda iki Suriyeli aile vardı; biri taşındı…

Halen ikinci kattaki Suriyeli komşumun 3, 4 yaşında küçük bir kızı var; bahçeye çıkmaya korkuyorum. Pencereden beline kadar sarkıyor. Birkaç kez bağırdım. Ama annesi tınlamadı! En sonunda Google çeviriden öğrendim Arapça komşu anlamına gelen “Jar” diye avazım çıktığı kadar bağırıp annesine sesimi duyuruyorum…

 

MAHALLENİN ÇALIŞKAN MUHTARI

Öte yandan İnçirli’de, Yıldırım Belediyesi’nin varlığı artık hissedilir oldu. Son yerel seçimlerde mahallemizin muhtarlığına daha önce uzun yıllar azalık görevinde bulunan Neşe Gülyurt Palmanak seçilmişti…

 Çok çalışkan, azimli, mahallenin sorunlarını belediyeye aktarmakta ve bir şekilde de mahalleye hizmet getirmekte oldukça becerikli.

Geçen sene salgın kapanmalarında hafta sonları  her gün bizzat ekmek dağıtımına çıktı. Yine mahallenin din görevlisi, bekçisi ile birlikte karantinadaki vatandaşları her gün tek tek kontrol etti. Aynı zamanda ihtiyaçları olup olmadığını da sordu…

Aslında Yıldırım Belediyesi’nin varlığını salgın sırasında çok net bir şekilde hissettik. Geçen sene Ramazan’da tek tek evlere yemek dağıtıldı.

Yine 2020 ve 2021 salgının ivme kazandığı dönemlerde mahalleler temizlendi, çöp konteynırları ilaçlandı. Caddeler yıkandı.

 Özellikle otobüs durakları sürekli temizlendi. Hala da sık sık temizleniyor… Mesela geçen hafta ara sokaklar, durakların bulunduğu alan belediye temizlik görevlileri tarafından pırıl pırıl yapıldı.

Mahalledeki metruk evler de yıkılıp temizleniyor.


YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ İNCİRLİ’Yİ ZİYARET ETTİ

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da mahalleyi ziyaret ediyor. Kısa süre önce yine mahalledeydi…

Çınar’ın oradaki alanda istimlak gerçekleşmişti; Bir dinlenme alanı yapılacaktı. Pandemi öncesinde binalar yıkılmıştı. Ama araya salgı girince ötelendi.

Şimdi inşaat hızlı bir şekilde devam ediyor. Park ya da meydanın arka tarafı bayır olduğundan istinat duvarları yapıldı. Muhtemelen güzel bir yer olacak.

Mahallenin gerçekten böyle bir yere ihtiyacı var. Şu anda insanların oturabildiği tek yer, Emirsultan Mezarlığı’nın İncirli Caddesi’ne bitişik olduğu yerdeki otobüs ve tramvay durağındaki banklar…  Özellikle de 70 yaş üstündekiler tercih ediyor…
Hatta geçen gün Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz mahalledeydi. İncirli Parkı ya da meydanının inşaatın yerinde inceledi. Yöre esnafıyla konuştu. Dertlerini dinledi…

İncirli Caddesi’nin tek eksiği bir hizmet binası; şimdiki tabirle mahalle konağı… Aile Sağlık Merkezi’nin, muhtarlığın ve çeşitli kursların faaliyet göstereceği bir merkeze ihtiyaç var…

Hacıseyfettin Camisi’nin yanında boş bir arsa var; oraya yapılacağı söyleniyor, sanırım bir bina için kamulaştırma yapılması gerekiyor. Mahalle konağı da yapılırsa, çok önemli bir eksiklik giderilmiş olacak…


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?