USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yunuseli Havaalanı yangın söndürme merkezi olabilir mi?

11-08-2021

Bursa Çevre Platformu Yunuseli Havalimanı girişinde düzenlenen basın açıklamasında havaalanının yangın söndürme merkezi olmasını talep etti…

Basın açıklamasına Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Nilüfer Kent Konseyi, Doğader temsilcileri hazır bulundu.

Basın açıklamasına CHP, İyi Parti ve Deva Partisi yöneticileri ile üyeleri de katılarak destek verdi… Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun tarafından yapılan basın açıklamasında bu yıl yaşanan orman yangınlarına atıfta bulunuldu:

“Bu yıl orman yangınları, geçmiş yıllara göre çok daha fazla can kaybına ve ekolojik yıkıma yol açtı. İklim krizinin neden olduğu kuraklıkla birlikte, Ağustos ve Eylül’de orman yangınlarının daha etkili olması bekleniyor.

Bir zamanlar yeşil olarak adlandırılan güzel kentimiz Bursa, uzun yıllardır süregelen rant amaçlı kentleşme politikalarına rağmen büyük bir orman alanına sahiptir. Orman Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre 2020 yılında Bursa’nın  yüzde 44,8’i; 483 bin 542 hektarı  orman alanıdır.

Orman yangınlarına karşı koruma, önleme ve müdahale Anayasa’da da belirtildiği gibi temel olarak merkezi hükümetin sorumluluğundadır. Ancak geçtiğimiz haftalarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan yangınlar, bu sorumlulukla ilgili zaafları açık biçimde ortaya çıkarmış durumdadır…”

‘BURSA YANMASIN, ORMANLARIMIZ KÜL OLMASIN!’

“Bursa yanmasın, kül olmasın istiyoruz” diyen Gürkan Altun orman yangınları başlamadan gereken önlemlerin alınması gereğine dikkat çekti:

“Geçtiğimiz yıllarda Bursa ve çevresinde ortaya çıkan orman yangınlarının yalnızca ormanları ve ekosistemi değil, bununla birlikte yerleşim alanlarını da tehdit ettiğine hep birlikte tanık olduk. Bir kez daha bu tehditler karşımıza çıkmasın istiyoruz!

Küresel ısınma ve iklim krizi kentimizi ve çevre kentleri, geçmişte olduğundan daha fazla orman yangınları riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Hal böyleyken, Bursa’nın orman yangınlarına etkili bir biçimde havadan müdahale edebilecek gücü yalnızca üç ay süre için kiralanan tek helikopter ile sınırlıdır. Oysa ülkemizi acıya boğan son yangınlarda bir kez daha gözlendiği gibi, orman yangınlarına etkili müdahale için kara ekiplerinin yanı sıra yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinden oluşan bir hava gücü de büyük önem taşımaktadır.”

SU ALINILABİLECEK DENİZ, GÖL VE GÖLETLERE ÇOK YAKIN!

Ve Yunuseli Havalimanı’nın yangın söndürme üssü olarak kullanılmasını önerdi:

“Bölgemizde olası orman yangınlarına karşı, Manavgat’ta, Bodrum’da ve Marmaris’te yaşandığı gibi bir çaresizliğe düşmemek için Bursa ve yakın çevresinde orman yangınlarına müdahale edebilecek bir hava gücü ivedi olarak hayata geçirilmelidir.

Bu amaçla ilk atılması gereken adımlardan birisi, yangın söndürme filosunun genişletilmesi ve uçuşlara kapatılıp imara açılmak istenilen Yunuseli Havaalanının yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasıdır.

Yunuseli Havaalanı hem yangın hava gücünün kurulması, hem de eğitim ve tatbikatlar için çok uygundur. Aynı zamanda uçuş mesafesi bakımından yangın uçakları ve helikopterlerinin su alabileceği yerlere de çok yakındır. Uzmanlar yangın söndürme uçakları ve helikopterler için Yunuseli Havaalanının çok uygun olduğunu belirtmektedir.”

Yunuseli Havaalanı’na kuş uçuşu mesafeler ise Google Earth üzerinden şöyle hesaplanmış:

“Marmara Denizi13,8 kilometre; UluabatGölü25,2kilometre; İznikGölü 35.5kilometre; Kayapa Göleti14.4 kilometre; HasanağaGöleti 19, 9 kilometre; Çalı Göleti 12.6kilometre; , Dağyenice Göleti 12.4 kilometre, Doğancı Barajı 13.6 kilometre;  Çınarcık Barajı 29.,3 kilometre; , Gölbaşı Gölü  27.3 kilometre;  Gözede Göleti,Kestel : 22.8 kilometre…”

Önerinin gerekçesi ise şöyle özetleniyor:

“Bursa’da orman yangınlarına karşı bir hava gücünün oluşturulması yalnızca Bursa’daki orman alanlarına değil, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Kocaeli ve Bilecik illerindeki yangınlara müdahale için de etkili bir girişim olacaktır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Yunuseli Havaalanı arazisini imara açma yaklaşımından uzak durmaya ve mevcut haliyle korumaya, Orman Genel Müdürlüğü’nü ve diğer yetkilileri de Bursa’da yangına karşı bir hava gücü oluşturmaya davet ediyoruz.

Bursa’da yaşayanlar böyle bir gücün oluşturulması aşamasında her türlü katkıyı sunmaya hazırdır.Ormanlarımız yanmadan, yarın çok geç olmadan karar vericileri çözüm üretmeye çağırıyoruz!”

HAVA MANİA ENGELİ VARDI; KALDIRILALI ÇOK OLDU!

Olabiliyorsa olsun…

Yunuseli Havaalanı çoktandır kentin gündeminde…  Zira Yunuseli Havaalanı, kentin yapılaşma rantı baskısı altında…

Artık havaalanı olarak büyükçe uçakların ini yapması zor!

Zira Yunuseli, Hürriyet, Karaman ve civardaki yerleşim alanlarında uçakların güvenli iniş ve kakış yapabilmesi için hava mania engeli vardı.

 Yani çok katlı binaya izin verilmiyordu. Tam hatırlamıyorum, ama kaldırılalı en az 15 yıl olmuştur. Zaten Hürriyet, Yunuseli, çoktan yüksek katlı yapılaşmaya açılmış durumda…
Küçük uçakların güvenli iniş, kalkış yapıp yapamayacağı konusunda uzmanların görüş bildirmesi lazım. Gürkan Altun’unaçıklamasında uzmanların yangın söndürme uçakları ve helikopterler için Yunuseli Havalimanı’nın  uygun olduğuna dair görüş bildirildiği yer alıyor…

Yangın söndürme merkezi olur mu? Bilemiyorum.Talep kadar kenti yönetenlerin iradesine bağlı. Hep söylenen ortak akıl hayata geçebilse olur…

Birkaç satır yukarıda da değindim; bölgenin rantı çok yüksek!
Kenti betona boğup kendileri bol yeşillikli, ağaçlı villalarda yaşayan rantiyeciler, muhtemelen “Burayı istemezükçülere yedirmeyiz; biz ne güne duruyoruz!” diye homurdanmaya; artı yerel ve idari yöneticiler nezdinde kulis yapmaya çoktan başlamışlardır bile!

Oysa istemezükçü diye anılan kesimin önerisinde  hiçbir bireysel rantın yoktur;  tamamen kentin, kentlinin hatta ülkenin yararınadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?