USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mimarlar Odası toplantısında Başkan Dündar’dan İstanbul Kanalı çıkışı ve dava sitemi!

12-07-2021

Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Kamu Yararı Bakışıyla Mimarlık ve Toplum Buluşmaları’nın Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliği teması “Dönüşen Kentler Değişen Yaşamlar”dı. Dün etkinlikte Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Deniz İncedayı ile Turgay Erdem’in konuşmalarına yer vermiştim.

Etkinliği bilgisayara aktardığımda çok uzun olduğunu fark etmiş, kesip biçmeye kıyamadığım bir de konuyu önemsediğim için bugüne bırakmıştım…

Cumartesi günü BAOB yerleşkesinde gerçekleşen toplantıya Büyükşehir ve İnegöl Belediye bürokratlarının yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Orhangazi Belediye Başkanı Davut Aydın da katılmıştı…

Toplantının açılış konuşmasında MO Genel Başkanı Deniz İncedayı Kanal İstanbul’u eleştirmişti. Ben de Ak Partili belediye başkanlarından birisinin yanıt vereceğini tahmin etmiştim.

Nitekim yanılmadım.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Kanal İstanbul’u savundu…

‘KENTLER YAŞAYAN ORGANİZMALARDIR’

Başkan Mustafa Dündar’ın konuşmasına kentlerin zaman içinde değiştiğine atıfta bulundu:

“Kentsel dönüşümde vatandaşın, mimarın, belediyenin, müteahhidin yaklaşımı önemlidir. Şehir canlı bir organizmadır. 30 sene önceki Bursa ile bugünkü Bursa arasında fark var. 30 sene sonrası da farklı olacak. Bugün burada bu işin ehli insanlar var. Kente nasıl müdahale ederiz. Bunu yaparsak şehir ile ilgili bir vizyon ortaya koyarsak başarırız. Ben geldim, bunu değiştirdim, olmaz. “

BAŞKAN DÜNDAR KONUŞMASINDA SİTEM VARDI!

Başkan Dündar konuşmasında Mimarlar Odası’nın açtığı davalara atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Az önce Mimarlar Odası’nın 290 davayı kazandığı söylendi. Neden yanlış iş yapıyoruz. Siz yapıyorsunuz, siz dava açıyorsunuz. Zayıf halka yerel yönetim, herkes istediğini yapacak, yerel yönetimler vurun abalıya durumunda.

İnşaat ruhsatı alınıyor. Aldığı inşaat ruhsatıyla oturma izni alan bir kişi bile yok. Sorun yerel yönetimlerde mi, işi yapanda mı? Siyaset üstü denildi. Olmaz, şehrin siyaseti olmalı, benim siyasetim de olmaz. Mahkemeler iptal ediyor; belediyeler uğraşsın, deniyor…”


İNSANLARIN BİTİŞİK NİZAM İKİ KATLI EVLERİ NEDEN TERCİH ETTİKLERİ ARAŞTIRILMALI!

Şehri planladıklarına ve binalar yaptıklarına değinen Başkan Mustafa Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz belediyeler irili ufaklı, başarılı işler yapıyoruz. İhtiyacımız nedir. Şehri planlıyoruz. Biz bina yapıyoruz, 10 yıl sonra eskiyor. Hatta 3, 5 yıl sonra eskiyen var. Nedenini araştırmamız lazım. Çok görüş almak lazım.

Mimarlık önemli meslek. Yaşadığı şehrin kültürünü, dinini, tarihini bilecek. Belli mahallelerde bir şey yapıyorsa, o mahallenin kültürünü bilecek.

Bunu yapmazsak olmaz. Biz sosyetenin villasını, komünizmin bloklarını aldık getirdik, vatandaşa sen burada yaşa dedik. Villa bizim kültürümüzde yok. Yalnızlık Batı’nın derdi. 500 metre arsaya yaşayamayacağın alan yapıyorsun.”

ŞEHRİN SİYASETİNİ OLUŞTURMAK LAZIM!

Başkan Dündar şunları söyledi:

“Hisar’da değişik kesimlerle görüşüyoruz. 15 farklı toplantı yaptık. Hocamızın biri burada yeşil alan yok, dedi. Vatandaşın biride ‘Bu evlerin kapısından gir arkaya bak, bostan var’ dedi. İşte bu bizim kültürümüz. Buradan yola çıkarak modern şehri inşa edelim.

Bunları biz oturup geniş çaplı konuşursak gelenin bu vizyonun üstüne tuğla koyması lazım. Şehrin siyasetini oluşturmak lazım. Ağaç hakları insan ve hayvan haklarını geçti. İnsanı merkeze koymak lazım.

Soğanlı’da en zor işi yaptık. Zemin artı 5 kat… Buraları nüfusun yoğun olduğu yerler. Vatandaşla anlaşarak yapıyoruz. Anlaşan kazandı. Bizler orada vizyonumuzu koyduk. Şehir büyüyor. Merkezdeki eski yapıların dönüşümü şart. Özel sektörün girmesi lazım.

 Demirtaş’ta 16 bin nüfus vardı. Şu anda 85 bine çıktı. Ciddi bir yapılaşma var. Planlı gelişiyor. Panayır yeni gelişim bölgesi, orada da özel sektör eliyle değişim yaşanıyor. 10 binin üzerinde yeni yapılaşma var. Kentsel tasarım ve Kent Estetiği Kurulumuz yön veriyor. Hamitler, Güneştepe, Yunuseli gelişiyor. 2010’dan bu yana 40 bin daire 150 bin kişinin yaşadığı bir şehir 3 dönemde inşa edildi. Önemli işler yaptık. “

PANORAMA 1326’YA 3 YILDA 1 MİLYON 100 BİN ZİYARETÇİ!

Panorama 1326’ya değinen Başkan Dündar “Panorama 1326 Türkiye’nin prestij işlerindendir. 132 ülkeden ziyaretçi geldi. 2018’den bu yana ziyaretçi sayısı 1 milyon 100 bini aştı. Orada bizden önce kamulaştırma yapılmıştı, biz de 100 daireyi kamulaştırdık.

Şu anda orada sosyal dönüşüm için Yüksek Öğrenim Yurdu geliyor. Osmangazi’de kent meydanı yapıyoruz. O meydana fonksiyon vermezsek başıboş hayvanlar gezeceği, normal insanların iremeyeceği bir yer olacak.”Dedi.

‘ŞEHRİN DOĞRUSUNA DOĞRU DEYİN, DAVA AÇMAYIN!’

Başkan Dündar Osmangazi’de devam eden Meydan projesi hakkında şu bilgileri verdi:

“Osmangazi meydanı için 40 dönümlük alanı 160 milyon liraya kamulaştırdık. İlk etap 200 milyon liraya ihaleye çıkıldı. 2 bin araçlık otopark yapıyoruz.

Şehrin en kıymetli yerini çayır çimen mi yapacağız. Şehrin doğrusuna doğru deyin, dava açmayın. Hisar’da çalışıyoruz. 9 dönümlük alanı kamulaştırdık. Hisar’da çalışarak eski kültürü çıkartıyoruz. Kimi zamanda hiç hesapta olmayan işler çıkıyor.

Üftade’de toprak kayması oldu. Valilik ve AFAD rapor tuttu, 140 bağımsız bölümün yüzde 50’sini kamulaştırdık.

Yerel yönetimler göreve geldiklerinde 5 yıllık stratejik plan yaparlar, ama Üftade’deki gibi aksamalar oluyor…”

VE KANAL İSTANBUL’U SAVUNDU!

“Tahtakale’de 54 dükkânı canlandırdık. Hanlar Bölgesi’nde hep Osmangazi vardır. Belediyeler çok işler yapıyor. Yapılacak çok iş de var.

 Bazı konulara takılarak şehrin siyasetinin önüne sokmamak lazım. Kanal İstanbul projesini savunuyoruz. Boğazlardan 50 yıl önce kaç gemi geçerdi, şimdi kaç gemi geçiyor, ona bakmak lazım. Kanal İstanbul, İstanbul’un çevresini koruyacak projedir…”

Mustafa Dündar Kanal İstanbul der demez, salondan sesler yükselmeye başladı. Tepki Kanal İstanbul savunması nedeniyleydi. Salonun farklı yerlerinde oturan biri kadın 2 erkek olmak üzere üç kişi güçleri yettiğince bağırdılar.

 Salondan çıkmamasını, sonuna kadar kalmasını istediler. Ancak ara verildi ve Oktay Yılmaz ve Mustafa Dündar salondan çıktılar…

Şimdi… MO Başkanı Deniz İncedayı, Kanal İstanbul’a karşı oldukların net bir şekilde açıkladı. O sırada salonda mutlaka Kanal İstanbul’u savunanlar vardı, ama hiçbiri de bağırıp konuşmacıya müdahale etmedi.

İncedayı nasıl Kanal İstanbul’u eleştiriyorsa, Mustafa Dündar’ın da inandığı şeyi yani Kanal İstanbul’u savunma hakkı vardır.

Müdahale edilmemesi gerekirdi. Salondan çıkmasına müdahale de doğru değildi. Belli ki panel sonunda ya da molalarda gidip hesap sormak adına böyle bir talep gelmişti…

Haa, ben bunu böyle yazdım diye Kanal İstanbul’u da savunuyor değilim. Kişisel görüşüm yapılmaması yönünde. Ama biri eleştirdiğinde, diğeri de savunur. Bundan doğal da bir şey yok!

 YILDIRIM’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise Mevlana Kentsel Dönüşüm’ün anlatıldığı bir kısa bir video gösteriminden sonra Yıldırım’daki kentsel dönüşümü anlatırken ilçenin alan olarak Bursa’nın yüzde 1’ini kapsarken, nüfus olarak yüzde 21’inin yaşadığına dikkat çekti.
Başkan Yılmaz ağırlıklı olarak Mevlana Kentsel Dönüşümünü anlattı.

Başkan Yılmaz, 12 Temmuz sabahı Mevlana Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyecek, izleyeceğim. Tekrara düşmemek adına konuşmasının o kısmını  atlıyorum.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?