USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BURAYA DA MÜDAHALE ŞART 

16-06-2021

Bursaspor’da E. Adanur ve arkadaşları adeta askerden yeni gelmiş gibi desek yeni yönetimin ilk günleri ile ilgili net bir değerlendirme yapmış oluruz sanırım.  

“Maşallah, nazar değmesin” diyerek devam edeyim ve yıllardır çözülemeyen bir noktaya dikkatlerini çekeyim istiyorum. 

Konumuz Bursastore… 

Emin Adanur yönetimi yeni sezon formaları ile ilgili çalışmalarını yakında sonuçlandıracaktır. Her sene ancak 3-5 bin forma satılabildiği için o konuda çok fazla görüş belirtmek istemiyorum. Güzel dizaynlarla karşılaşmayı umut ediyorum. O zaman satış rakamları da artabilir. 

Yaklaşık 20 yıldır ben ve Bursasporlu taraftarlar Bursastore konusunda eleştiri ve önerilerimizi yönetim kurullarına iletiyoruz. Ancak olumlu manada değişen çok fazla şey yok. Hatta kulübün durumunun da etkisiyle iyice kötüye gidiş var. Geçmişte özveri ile çalışan yöneticiler de oldu. Yine aynı şekilde özveriyle görevini yapmak isteyen çalışanlar da var.  

Ancak orası bir mağaza ürün kalitesi, çeşitliliği iyi olmazsa, taraftara hitap edilen tasarımlar yapılmazsa ve satış organizasyonu da yeterli olmazsa iyi niyetli çalışmalar sonuç vermez, vermiyor da. 

MİLYONLARCA POTANSİYEL MÜŞTERİ VAR 

Bakın Bursaspor’un markalı ürünlerinin satıldığı Bursastore mağazasının milyonlarca potansiyel müşterisi var. Şöyle ki kişi, kendisi Bursasporlu olmasa bile Bursasporlu bir sevdiğine, dostuna, arkadaşına oradan hediye alabiliyor. Kısacası Bursastore sadece Bursasporluların alışveriş yaptığı bir yer mağaza değil. Milyonlarca potansiyel müşteriye hitap ediyor. 

İşte böylesine hedef kitlesi yüksek bir markayı yıllardır gerektiği gibi kullanamıyoruz.  

Daha çok giyim ürünleri ile ilgili kısımdan bahsetmek istiyorum.  

Zira mağazacılık diliyle ifade edeyim “Koşan mal” onlar.  

Bursastore mağazasında en çok satılanlar giyim ürünleridir. 

Öncelikle satışa sunulan kreasyonlarda taraftara hitap edecek tasarımlar gerekiyor. 

Yıllar içinde ara ara güzel ürünler de çıktı. Ancak genel olarak taraftarı çok da tatmin eden ürünlerle karşılaşamadık. 

Taraftar ruhuna uygun dizaynlar satışlarda mutlaka karşılık bulur. 

Bursastore’un satışlarının düşük olma nedenlerinin en başında kötü tasarımlar geliyor. 

Siz 20 farklı ve güzel tişört çıkartın, 2 tişört almak için gelen müşteri 5 tane alır gider.  

Tekstil ve mağazacılık tecrübesi olan biri olarak bunu yıllarca gözlemledim. 

Bu arada maçlarda giyilebilecek ürünler başka, günlük hayatta giyilebilecek ürünler başkadır. 

Bu da iyi bir şekilde ayırt edilip planlanmalı. 

FİYATLAR 

Bursaspor’un taraftar yapısını biliyoruz. Orta ve alt gelir grubu aynı zamanda öğrenciler yeşil beyazlı taraftarların çoğunluğunu oluşturuyor. Bu nedenle etiketlerde yazan fiyatlar çok ama çok önemli. Ucuz olursa kalitesiz olur diye bir şey yok. Hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürünler hazırlamak mümkün. Bu konuda doğru firmaları bulmak hiç de zor değil.

SATIŞ ORGANİZASYONU 

Şehrin farklı noktaları ve AVM’lerdeki mağazalar tek tek kapandı. Timsah Arena’daki merkez ve Bursastore Tırı bu yükü çekmeye çalışıyor -Ki pandemi nedeniyle tırın da satış yapması yasak- Milyonlarca kişiye hitap edebilecek bir markanın sadece iki noktadan satış yapmaya çalışmasının yetersizliğini benim ifade etmeme bile gerek yok. Şehrin merkezi noktaları ve AVM’lerin sponsorluğunda AVM’lerde de yer almak gerekiyor. Bu yapılamasa bile oralardaki mağazalarda ‘Corner’ şeklinde yer alınabilir. İnsanların alışverişe konsantre gittiği yerlerde var olarak müşterinin devamlı gözünün önünde olacaksın ki müşterinin aklını çelebilesin. Bursastore şu an bu satış anlayışından tamamen uzak bir noktada. Geçenlerde gördüm. AVM’de yer alan bir İstanbul kulübü mağazasında 10’a yakın Arap turist alışveriş yapıyordu. Senin mağazan olsa sana da gelecekler. 

Bakın mağaza ve marketlerin özel satış stratejileri vardır. Detaylara girmeyeyim ancak şunu söyleyebilirim müşterinin psikolojisini bile yönetirler. Bursastore olarak bu anlamda çok ama çok gerideyiz. 

Özetle her yaştan taraftara hitap edecek dizaynlar, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler ve her yere yayılmış bir satış organizasyonuyla Bursastore mağazası kulübe ciddi bir gelir getiren alan haline dönüşebilir.  

Sadece ehil bir elin müdahalesi gerekiyor. 

Adanur yönetiminin bu alanda da daha önce yapılmayanları yapacağını ümit ediyorum. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?