USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sanayide kümelenme -2-

27-05-2021

Bu yazıda; bu önemli konu ile ilgili olarak Ankara OSTİM’deki KÜMELENME çalışmalarından örnekler sunmak istiyorum.

Bu Kümeler:

1-İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi

. 2-Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi.

3-OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi.

4-OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi.

5-OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi.

6-OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi.

7-Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi.

Bunları biraz daha detaylı olarak tanıyalım.

1-İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) 2007 yılından bu yana faaliyetlerini geliştirerek sürdüren sektör firmalarının oluşturduğu bir kümelenme. Bu sektörde Türkiye’de ve dünyada bir merkez olan OSTİM başta olmak üzere, ağırlıklı olarak Ankara›da yer alan üyeleri, ülkemizin sektörel anlamda ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir potansiyele sahip. İŞİM üyeleri, özellikle belediyeler başta olmak üzere birçok kamu ve özel sektörün; konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, lojistik, iletişim, maden, içme suyu, sulama, enerji projelerinin; inşaat, altyapı ve üstyapı çalışmalarında kullanılan tüm makine ve ekipmanları üretiyor. Ana hedefi; üyelerinin yenilikçi yaklaşımlarını ve işbirliklerini geliştirerek, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerini artırmak ve dünya markası olmalarını sağlamak.

-Kuruluş Tarihi: 2007

Üye sayısı: 130+

Üye Firmaların Çalışan Sayısı: 6000+

Tamamlanan UR&GE Projesi: 3

Devam Eden UR&GE Projesi: 1

*Türkiye’nin ilk AB COSME Projesi tamamlandı.

Avrupa Bronz Marka Etiketine Sahip

www.isim.org.tr

2-Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi

“Raylı Sistemler Milli Davamızdır.” ilkesi ile başlayan; Türkiye›nin ilk bölgesel olmayan ve tüm Anadolu’yu kapsayan kümelenmesidir. Ülkemizde; raylı ulaşım sistemlerine yönelik üretim yapan sanayiciler, destekleyici kurum ve kuruluşlar ile birlikte “İş birliği, güç birliği ve milli marka” inancıyla kurulmuştur. Ülkemizde; tasarımından nihai ürüne kadar, yerli ve milli marka raylı ulaşım sistemlerini üreterek, birer dünya markası haline getirmeyi kendisine ana hedef olarak belirlemiştir. Anadolu’nun dört bir yanından sektöre gönül veren üyeleri ile ülkemizde, kamu ve özel raylı sistemlerinin; Tasarım, Üretim, AR&GE, Test ve Belgelendirme kuruluşlarını aynı çatı altında bir araya getirmiştir. Bunların; işbirliği, güç birliği ve milli markalar üretme görevini üstlenmiştir. Böylece sektörün Lider Kuruluşu oluşturulmuştur.

-Kuruluş Tarihi: 2012

Üye sayısı: 170+

Üye Firmaların Çalışan Sayısı: 31.350+

Tamamlanan UR&GE Projesi: 1

Devam eden UR&GE Projesi: 1

Devam eden AB Projesi: 1

*Avrupa Bronz Marka E tiketine Sahip

*Avrupa ERCJ Raylı Sistemler Birliği Üyesi

www.anadoluraylisistemler.org

3-OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi 2007 yılından bu yana, platform olarak başlayan çalışmalarına 100’e yakın üyesiyle devam ediyor. Küme üyesi firmaların temel faaliyet alanları; Ambulans ve Acil Ekipmanları, Anestezi ve Solunum Cihazları, Biyoteknoloji ürünleri, Çözüm Ortaklığı, AR&GE ve Entegrasyon, Diş Hekimliği Sistemleri, Görüntüleme Sistemleri, Hastane Donanımları, Ortopedik Ürünler ve İmplant Teknolojileri, Laboratuvar Ekipmanları, Medikal Gaz Sistemleri, Sterilizasyon Cihazları, Tek Kullanımlık Ürünler, Temiz Oda ve Biyogüvenlik Sistemleri, Medikal Kimyasallar ve Soğutma Sistemleri. Kümelenmenin temel amacı; iş birliği, güç birliği ve ortaklaşa rekabet ile, yerli üretim yapan firmaların sorunlarına çözüm üretmek, sektörü geliştirmektir. Firmaların uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğini sağlamak ve onları güçlendirmek; yurtiçi ve yurtdışı projelerde küme üyeleri ve paydaşları ile birlikte yer almaktır.

-Kuruluş Tarihi: 2007

Üye Sayısı: 80+

Üye Firmaların Çalışan Sayısı: 1300+

Tamamlanan UR&GE Projesi: 2

Devam eden UR&GE Projesi: 1

*Avrupa Bronz Marka Etiketi’ne sahip www.medikalkume.com Gelecek yazımda örnek oluşumlara devam edeceğim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?