USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hanlar Bölgesi için acele kamulaştırma

26-04-2021

Bilindiği üzere Hanlar Bölgesi, tarihi dokusunun ortaya çıkarılması tüm Bursalıların üzerinde mutabık kaldığı ve bir an önce hayata geçmesini beklediği bir projedir. Hanlar Bölgesi’nin rehabilitasyonu, Bursa’nın kaybettiği cazibeyi yeniden kazanmasına yardımcı olabilecek, marka değeri kazandırabilecek, biten turizminin canlanmasına katkı sağlayacak bir projedir. Bu noktada Hanlar Bölgesi’nde malı mülkü olan vatandaşların tedirginliklerinin olduğuna şahit oluyoruz. “Adalet mülkün temeli” olduğuna göre hak sahiplerinin içine sineceği şekilde kamulaştırmanın gerçekleşmesi tüm Bursalıların isteği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Projenin son haline bakıldığında yıkılacak binalara ait alan, yerin dört kat altında, iki katı otopark- iki katı ticari alan olacak şekilde planlanmaktadır. 
Bu noktada karşımıza iki husus çıkmaktadır. Tarihi eser niteliğinde yapıların yanında bu kazıların yapılmasının yaratacağı riskler acaba hesaba katılmış mıdır?  Ülkemizde her zaman yapı inşalarında hesap veya imalat hatalarının yapıldığının bilinilmesi endişeleri arttırmaktadır. 
Şehir merkezinde otopark ihtiyacı ortadadır.  Araçların park ihtiyacını giderecek bir yatırıma karşı görüşe sahip olmak mümkün değildir. Ticari alanların kime ne amaçla verileceği hakkında bilgimiz yoktur. Ancak bu şekilde bir düzenleme yapılacaksa mevcut esnafa öncelik tanınması gerektiğini düşünüyoruz.
Tüm bu unsurlar bir yana açılacak alanların Bursa dokusuna uyumlu olması sağlanmalıdır. Betondan ve modern görünümden uzak, tarih ve Bursa’nın yeşiliyle bütünleşmiş bir Hanlar Bölgesi oluşturulmalıdır.
Söz konusu tartışmaların hızlı bir şekilde çözüme ulaştırılarak Bursa’nın güzelliklerinin ortaya çıkarılmasını diliyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?