USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bilmem anlatabildim mi?

10-05-2021

Öğrendiklerim sadece aklımda kalmasın, sizlerle paylaşayım diye de yazıya dökme ihtiyacı duymuştum.
Yazımdan sonra bu konuda bazı sorular geldi. İnsanların öğrenmesini sağladığı için sorgulamayı çok önemli ve değerli buluyorum.
Hele hele basit sorulardan daha da bir hoşlanıyorum çünkü tamamen temiz duygular ile sorulduğundan kesinlikle eminim.
Bir okuyucum demiş ki “uzay teknolojisi insanlık için nasıl faydalı olur, açar mısın?”
İnsanoğlu ilk aya giderken bazı fiziksel komutlar elektronik bir programa uygulandı.
Yani, hareketler ve ilerlemeler kademe kademe yapıldı hatta robotlar bu sayede gelişti.
Daha da açmam gerekirse tut, kaldır, yürü, dur, dön, geri gel gibi komutlar elektronik sisteme yüklendi.
Ve bunlar günümüzde kullandığımız çamaşır makinası ve bulaşık makinası gibi evde kullandığımız yüzlerce alete uygulandı.
Uzaydan yeryüzüne inecek olursak binek otomobillerde kullanılan bütün yüksek teknolojiler önce yarış arabalarında deneniyor ve uygulanıyor.
Sonra seri üretimde standart otomobil parçası oluyor ve örnek vermek gerekirse otomatik vites bu sayede hayatımıza girmiş oldu mesela.
Bu arada Formula 1 yarışlarında on kişilik bir ekibin otomobilin tekerleklerini ve ısınan parçalarını 8 veya 11 saniyede değiştirmesi acil kalp ve diğer ameliyat ekiplerine örnek oldu.
Şimdi de yeryüzünden okyanus derinliklerine inelim. Yapılan araştırmalarda bulunan bir bitkinin konstrüksiyonundan uzay çatı sistemi geliştirildi ve kullanılan ağırlık onda bire düşürüldü.
Hatta geçenlerde yine okyanus derinliklerinde bulunan başka bir mikro bitki türünün konstrüksiyon yapısı ile ağırlık oranının yüzde bire düşürüleceği iddia ediliyormuş.
Günümüzde İHA’lar ile istenilen adrese kargo taşıması yapılıyor artık ve bir kredi kartı büyüklüğünde parçaya yüklenen dijital program ile neler yapabileceğini bu işi iyi anlayanlar biliyorlardır.
Çölün ortasında veya kara kışta dağ başında acil bekleyen hastalara adrese teslim kan, ilaç veya gıda yardımı artık hayal değil.
Ve yeniden Mars’a çıkacak olursak bugün oralarda kullanılan hassas ve yüksek teknolojiler yarın dünyada her türlü alanda kullanılacak ve insanlığın hizmetine sunulacaktır.
Bilmem anlatabildim mi insanlık için ne faydası olabilir sorusunun cevabını.
Mübarek Ramazan Bayramı’nızı kutlar insanlığa hayırlar getirmesini dilerim.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?