USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DOSABa enerji ve buhar üretimi için İsveç modeli...

24-11-2015

İsveç kentlerinde günlük üretilen çöpün yüzde 49nu yakarak elektrik enerjisi üretiliyor, çıkan buhar da kentlerin ısınmasında kullanılıyor, çöpün yüzde 50si geri dönüştürülüyor, yüzde 1i de gömülüyor.
Örneğin, güney İsveçin 100 bin nüfuslu kıyı kenti Helsingborgda her gün, geri dönüşüm dışında kalan 50 kamyon, ki yılda 160 bin ton çöp ediyor, burada 2002 yılında kurulmuş Filborna Enerji Santralına taşınıyor, santralda yakılarak buhar elde ediliyor ve buhar türbinleriyle de 18 megawatt gücünde elektrik enerjisi üretiliyor. Bu üretim sonrası açığa çıkan buharla da kentin yüzde 40ı ısıtılıyor. Bu üretim sürecinde yanan çöplerden arta kalan, içinde madenlerin de bulunduğu atıklar, yol dolguları gibi işlerde kullanılıyor. Bacalara aktarılan gazlar ise, çok hassas gaz temizleyici filtrelerden geçirilerek, izin verilenin çok altında oranlarda kirletici ile havaya bırakılıyor. İşletmeye açıldığından bu yana, tüm ulusal ve uluslararası kontrol mekanizmaları içinde görev yapan uzmanlar tarafından, en temiz ve en çevre uyumlu enerji üretim sistemi olarak tanımlanıyor.
Bugün kentlerde üretilen çöplerin imhası, genelde en kirli hizmetlerden biri olması yanında, çevre kirliliği yaratması açısından da önde koşar. Ama yukarıda özetlenen haliyle, İsveçte uygulanan bu çöp imha yöntemi, en temiz ve en etkin çevre dostu olma özelliğini taşıyor.
Halen İsveç kendi ürettiği ve geri dönüşüm dışında kalan tüm çöpü enerji üretiminde kullanırken, aynı amaçla kullanmak üzere yılda 700 bin ton çöpü de ithal ediyor. Bu yöntem sayesinde ülkelerinin sahil bandında yaşayanlarının enerji ve ısınma gereksinimlerini büyük oranda karşılıyor. Oysa bu yöntemin uygulamaya sokulduğu 2002 yılı öncesi dönemlerde, anılan bölgede çöp gömü alanına ayrılabilecek alanların azlığı nedeniyle, çöpler başka bölgelere nakledilip, gömülüyordu, bu ise kent yönetimlerine, gerek nakil, gerekse gömme alanı oluşturulması nedeniyle, ek mali yük getiriyordu.
İsveçin bazı kentlerinde uygulanan bu yöntem, kent yönetimlerindeki tüm siyasi ve çevreci gruplarca da destekleniyor.
Ben bu bilgileri okurken hep gözümün önünde, oldukça uzun bir süredir Bursa gündemini kara bulutlarla kaplayan DOSAB Termik Santralı canlandı, durdu ve sonuçta beni aşağıdaki öneriyi yapma konumuna getirdi;
Konunun tarafları, çöpü toplayan ve gömerek imha eden Büyükşehir Belediyesi ile elektrik enerjisi ve buhar gereksinimi olan DOSAB Yönetimi, bir araya gelin, önce İsveçte başarı ile işleyen bu sistemi yerinde inceleyin, ki çok yararlı olur, onların uzman desteğini alın ve de sonuçta, en hassas çevrecilerin dahi hiç itiraz etmeyeceği, edemeyeceği bu uygulamayı Bursaya getirin. Evet, hiç itiraz edilemeyecektir, kent içinde kamyonlarla toplanan çöplerin sadece döküm noktası değişecek, mevcut gömü sisteminin ürettiği etkin çevre zararlısı metan gazı üretilmeyecek ve de santralın bacalarından, adeta sıfır çevre zararlısı gaz çıkacak… Evet, hiç kimse itiraz etmeyecek, edemeyecek, zira enerji üretilirken çevreye sıfır zarar olacak, ama taraflar kar edecek, Büyükşehir Belediyesinin çöp imha maliyetleri çok aşağılara düşecek, bütçeden harcanan miktar azalacak, DOSABın enerji ve buhar üretim maliyetleri, düşünülen kömür santralını besleyecek kömürün uzak mesafeden nakil maliyeti sıfırlanarak, dibe vuracak ve de kendi üretimlerindeki karları yükselecek…
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe ve DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ferudun Kahraman, haydi el ele verin, hem Bursa kazansın, hem sanayicilerimiz….

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?