USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Covid – 19 virüs ölümünden hastanenin sorumluluğu


Bu yansımalardan biri de Covid – 19 virüsünün hastanede kandan veya diğer şekillerde insanlara bulaşması sonucu meydana gelen ölümler nedeniyle, bu hastanenin tazminat sorumluluğudur. Konunun güncel olması nedeniyle bu çalışmada incelenmiştir.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 17 (1), 56(3 – 4) madde fıkra hükümleri ile kişilerin sağlık hukuku teminat altına alınmıştır.
Özel hastane ile hasta arasındaki hukuki ilişki, bir tam ya da kısmi sözleşme ilişkisi olup, Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen tipik bir sözleşme değildir.
Özel hastanelerde kural olarak hekim ile hasta arasında değil, hastane ile hasta arasında bir sözleşme ilişkisi söz konusudur.
Türk hukukunda, hastaneye kabul sözleşmesinin asıl edimini tıbbi tedavi edimi olup, kural olarak vekâlet sözleşmesi hükümlerine tabi tutulmaktadır.
Hastane işleticisinin, “hastane bakımı” kavramı içinde yer alan edimleri konusunda kesin bir sayma yapmak mümkün değildir.
Hasta, hastaneye kabul edilmekle hastane yetkililerinin himayesine girmiş olur ve kendisine en iyi tedavi ve bakım hizmetinin verilmesini ister.
Hasta, hastaneye tam kabul sözleşmesinde, hastane bakım hizmetleri için sadece hastane işletmesini sorumlu tutabilir. Hastane işletmesinin, Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen vekilin özen borcu çerçevesinde (m.506/II), hedef tutulan sonucun başarılı olması için işlerin mutat cereyanına göre gerekli girişim ve davranışlarda bulunması gerekir.
Vekilin özen borcu, iş görürken yöneldiği sonucun olmaması değil bu sonuca erişmek için yaptığı faaliyetleri özenle yürütmesidir.
Özel hastane, özen borcunun yerine getirilmediğini ispat yükü, kural olarak, hastanın üstündedir. Hasta sadece başarılı bir sonucun gerçekleşmediğini ispat edecektir.
Hastada Covid – 19 virüsünün bulunduğu ve ölümün bu hastalığın hastanede bulaşması sonucu meydana gelip gelmediği hususunun tespit i önemlidir. Konunun açıklığa kavuşması için, alanında uzman bilirkişi kurulundan rapor alınması ve uygun sonucuna göre uyuşmazlığın çözümlenmesi gerekir. Kaydetmek gerekir ki, hastaya hastane dışında virüsün
bulaştığını davalı hastane ispat etmelidir. Hastane bu hususu ispat edemediği taktirde, tazminat sorumluluğunun doğacağı açıktır.
Esenlik ve mutluluk dileklerimizi iletir, en içten saygılarımızı sunarız.

Tandoğan, H.: Borçlar Hukuku
Özel Borç İlişkileri, C.2, Ankara 1977, s.199

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?