USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İdare ecrimisilinde alternatif çözüm

18-01-2021

Uygulamada, il veya ilçe belediyelerince, mülkiyetinde olmayan ve Hazineye ait olan; yol, otopark, sergi yeri veya diğer taşınmazların işgal edilmesi nedeniyle ölçümlenen ecrimisil için ödeme emri düzenlenerek tahsil yoluna başvurulduğu pek çok olaylar yaşanmaktadır.
Bu hukuki işlemler sonucu, ödeme emrinin iptali ya da idarece yeterince araştırma ve inceleme yapılmadan tespit ve takdir edilen ecrimisil bedeliyle ilgili diğer hukuki uyuşmazlıklar doğmaktadır.
Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların, gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, Maliye Hazinesi tarafından fuzuli şagilden, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 9 uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek ecrimisil istenir. Ecrimisil talep edilebilmesi için, idarelerin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmez ve fuzuli şagilin kusuru aranmaz. Ecrimisile itiraz edilmemesi halinde yüzde yirmi, peşin ödenmesi halinde ise ayrıca yüzde onbeş indirim uygulanır. Ecrimisil fuzuli şagil tarafından rızaen ödenmez ise, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur (2886 sayılı DİK m.75/I).
Bu kural uyarınca, Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların, Belediyelerce, fuzuli şagilinden ecrimisil istemi yetki yönünden yasaya aykırılık teşkil eder. Zira, idarenin yetkileri coğrafi alanla da (yer) sınırlandırılmıştır. Anılan konu, yetkisizliğin bir türü olan görev gaspını oluşturur.
Konu hem belediye idareleri hem de gerçek ve tüzelkişiler yönünden emek, zaman ve maddi kayıplar bakımından azımsanmayacak önem göstermektedir. Bu tespit ve değerlendirmelerden ortaya çıkan sonuç, taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümlenmesinde yaşanan yargısal sürecin zorluklarının, alternatif çözüm yollarından uygun bir yöntemin kabulü halinde kolaylık getireceğidir.
Temennimiz, öncelikle Maliye Bakanlığının konu ile ilgili bir yasal düzenleme çalışmasını gerçekleştirilmesidir.
Ailenizle esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?