USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Koronadan kurtulmak kolay olmayacak

23-11-2020

İlk başta ne olduğunu anlamak için küresel bazda evlere kapandık. Sonrasında tehlikenin boyutunu anlayarak, kontrollü bir şekilde hayata döndük. Sonbaharla birlikte beklenen oldu; vaka sayılarındaki artışın kısmi kapanmalara neden olduğuna şahit oluyoruz.
Tüm bunlar olurken dünya borsaları her gün yeni tepeler yapmakta ve borsaların toplam değerinin dünya gayrisafi hasılasına oranı tarihte görülmemiş rekor seviyelere ulaşmış durumda.
Ölüm korkusu bir taraftan büyürken, şirket değerleri dikey yükselişte.
Tabi bu durumun başlıca nedeni, merkez bankalarının bedava para dağıtması.
Sonbaharla birlikte yeni vaka artışlarının yaşandığı günlerde müjdeli aşı haberlerini duymaktayız.
Öncesinde başarılı olan antikor tedavilerinin bilgisini aldık. Hatta ABD Başkanı’nın tedavisinde kullanılan antikora acil kullanım yetkisi verileceği söylenmişti. Çok uzun sürmeden Çin, Rus, İngiliz ve Alman aşılarının başarılarını okur hale geldik.
Aşıların en az % 90 oranında etkili olduğu söyleniyor. Bu söylenen doğruysa muazzam etkin bir aşılama süreci yaşanacak demektir.
Ancak aşının kalıcılığı üzerine şüpheler mevcut. Vücutta antikor seviyesinin altı ay mı; bir yıl mı devam edeceği bilinemiyor.
Virüsün mutasyon hızının düşük olması aşılama için bir şans olsa da hastalığı geçirmiş insanlarda kalıcı antikor oluşmaması problem yaratmaktadır.
Bu durumda pandeminin ortadan kalkması için insanlara birden fazla aşılama yapılması gerekecektir.
Soru, bu kadar aşının nasıl üretilip, nasıl dağıtılarak, enjeksiyonun yapılacağıdır?
Aşı ve tedavi konusunda önemli gelişmeler olsa da hala önemli soru işaretleri olan bir pandemi süreciyle karşı karşıyayız?
Koronadan kurtulmanın çok kolay olmayacağı anlaşılmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?