USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Başkan Alinur Aktaş’ın 2021 planları (2)

18-01-2021

İşte burada sizinle aynı fikirde değilim Sayın Başkan, yanılıyorsunuz, aşağıda anlatacaklarımı lütfen okuyun, halen yürürlükte olan planın uygulanma sürecinde Bursa’nın yaşadığı yanlışlardan ders çıkarıp, hazırlamakta olduğunuz ve önümüzdeki aylarda meclise onay için sunacağınız planın uygulanmasında benzer yanlışların oluşumuna izin vermeyecek tedbirleri işin başında alın;
Sizin hazırlamakta olduğunuz yeni 1/100.000 ölçekli imar planı, Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanana kadar geçerli olan imar planı dönemimde hazırlanmıştır. Bu plan hazırlanırken Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerini kapsıyordu, ancak planın bütünlüğünü sağlamak için, Kestel’den Demirtaş’a, Çalı’ya, Hasanağa’ya kadar uzanan alanı kapsayacak tarzda, İmar İskan Bakanlı’ğıyla kol kola girilerek hazırlandı.
Bu planın hazırlanmasında en temel veri olan kent nüfusunun yıllara göre büyümesi ve bu nüfusun yaşayacağı alanların belirlenmesiydi. Dönemimde bu çalışmaya başlarken kent nüfusunun yıllara göre gelişimini, DSİ’nin Bursa İçme Suyu Projesi kapsamında, yerli ve yabancı uzmanlara hazırlatmış olduğumuz nüfus projeksiyon çalışması baz alınmıştır. Örneğin bu çalışmaya göre Bursa’nın 2000 yılı nüfusu 1 milyon 50 bin hesaplanmıştı, bu büyüklük tuttu, 2030 nüfusu ise 2 milyon 300 bin olacağı tahmin edilmişti ama daha şimdiden 3 milyonu geçtik. Gelin bu sonucu oluşturan nelere bakalım;
1/100.000 ölçekli planın hazırlanma sürecinde Bursa’daki sanayinin ana bölümü OSB’de yerleşmişti, yer yer de noktasal konumda çalışan sanayi tesisleri vardı. Plancılar yaptıkları araştırmalarda sanayinin yıllar ilerledikçe gelişeceğini, yeni alanlara ihtiyaç duyulacağını dikkate alarak plana NOSAB’ın kurulduğu alanı ikinci sanayi bölgesi olarak işlediler. Hesaplanan nüfus büyüklüğüne göre de yerleşim alanlarının büyüklüklerini ve yerlerini de plana yerleştirdiler. Geriye kalan çok vasıflı, üzerlerinde genelde tarımsal değeri yüksek meyve ve sebze yetiştirilen bölümler de, ‘’Korunacak Tarım Alanları’’ başlığı altında planda kırmızıçizgiyle işaretlendi.
Bu çalışmalar şekillendiğinde, çalışmayı yapan Bakanlık ve Belediye uzmanlarıyla beraber, planı önce Ticaret ve Sanayi Odası Meclisinde sanayicilere, daha sonra ilgili meslek odaları temsilcilerinin de katıldığı Kent Konseyinde sivil toplum kuruluşlarına anlattık. Özellikle sanayicilerin herhangi bir karşı görüşü olmadı, yeni sanayi bölgesi olarak NOSAB’ın bulunduğu alanın planda yer almasına sevindiler. Bu tanıtımlar sürecinde, gerek sanayiciler gerek Kent Konseyi üyeleri bu plana ‘’Bursa Anayasası’’ adını verdiler. Gerçekten yukarda anlattığım oluşum sürecinde planın kazandığı özellikler bu adı almasını hak ettiriyordu.
İşte bu çalışmalar bittiğinde planın Büyükşehir Belediyesi hudutları içinde kalan bölümü belediye meclisince, dışında kalan bölümler de İmar ve İskan Bakanlığı’nca onaylanarak plan uygulamaya açıldı ve yukarda bahsettiğim gibi, sizin hazırlamakta olduğunuz yeni plan onaylanana kadar da geçerliliğini koruyacak.
Ancak daha sonraki yıllardaki plana aykırı, diğer deyimle Anayasaya aykırı oluşumlar birbirini kovaladı. Planda iki organize sanayi bölgesi yer almasına rağmen, bugün yanlış bilmiyorsam 18 resmi onaylı, 5’de onaysız olmak üzere 23 OSB yerleşti 1/100.000 ölçekli planın kapsadığı alanın içine, diğer değimle Bursa Anayasasını ihlal ederek. Belde belediyelerinin işler olduğu dönemde, Barakfakih Beldesi bile, korunacak tarım alanları içinde yer alan ve DSİ’ce sulanan verimli tarım topraklarında, sulama kanallarını sökerek OSB kurdu.
Umarım bu yazdıklarımı Sayın Belediye Başkanımız Alinur Aktaş okur, ‘’OVA KORUMA’’ kavramını engel olarak görmez, sahip çıkar ve hazırladıkları yeni planın uygulamasında, bu tür yanlış uygulamalardan ders çıkararak, benzer oluşumları engelleyecek tedbirleri alır…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?