USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İsveç yazımın üzerine notlar

01-02-2021


Hatta diyebilirim ki gelen cevapları toparlasam ortaya küçük bir kitap bile çıkabilir.
Cevaplar arasında Endüstri 4.0’ın aslında yıllar önce uygulandığı, Almanların yapay zeka ile insansız üretimin yollarını aradıkları ve bu konuda çok hızlı ilerlediklerine dair pek çok bilgi paylaşılmıştı. Ben de benzer bilgileri basından takip etmeye devam ediyorum.
Hatta sürekli okuduğum bir teknoloji dergisinde, 2030 yılına kadar Almanya’da Endüstri 4.0 uygulayan fabrika sayısının yüzde onlara çıkacağına kesin gözü ile bakıldığından bahsediliyordu.
Eğer biz de ülke olarak, teknoloji alan yerine satan bir ülke olmak istiyorsak bu trende yerimizi bir an önce almalıyız.
Özellikle dijital dönüşüm, yapay zeka ve Endüstri 4.0 konusunda sanayi odaları başta olmak üzere organize sanayi bölgelerinde yeni yatırımların buna göre planlanması ve bu konuda özellikle üniversiteler ile mutlaka işbirliğine gidilmesi gerekmektedir.
Şurası bir gerçek ki yükte hafif pahada ağır ürünler elde edebilmek için Endüstri 4.0 veya dijital sanayi devrimini adım adım takip etmek ve uygulamak artık kaçınılmaz bir gereklilik.
Teknoloji, dijital dönüşüm, endüstri derken insanı ve doğal hayatı korumayı odağına alan ve tabana yayılan bir eğitim sistemini de göz ardı etmememiz gerektiğini buraya not düşelim.
Gelen yorumlarda işsizlikten endişe duyanlara ise sözüm “hiç merak etmeyin, eğitilmiş ve üretken olan toplumlar işsiz kalmaz hatta daha da refah olurlar.”
Yine geçenlerde okuduğum bir yazıda “ekonominin aşısı üretimdir” diye çok güzel ifade ile karşılaştım, gerçekten de doğru.
Buna ben de bir ekleme yaparak ülkemiz başta olmak üzere toplumsal refahın aşısı da eğitim, bilgi, birlik, beraberlik ve teknolojik üretimdir diyorum.
Son olarak aşıdan söz etmişken Covid’in de çaresi aşıdır ve sıradan bir vatandaş olarak sıramızı bekliyoruz.
Saygılarımla

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?