USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SPEKÜLASYON

18-01-2021

Bir anlamda spekülasyon bana göre fırsatçılıktır ama borsadaki hızlı alım satımları ve hareketleri görüp de iş dünyasına genellememek lazım. Dürüst ticaret erbapları ve üreticiler müşterilerine karşı asla spekülatif hareketler içinde bulunmazlar. Bu durum adeta yazılı olmayan bir kuraldır.
Bu kısa açıklamadan sonra esas konuya geçeyim.
Bu aralar dünyada emtia fiyatları arttı, zira biz de bir imalatçı olarak kullanmış olduğumuz hammadde olan çelik fiyatlarının geçtiğimiz yılın temmuz ayından itibaren nasıl baş döndürücü bir fiyatla arttığına bizzat şahit oluyoruz.
Somut bir örnek vermem gerekirse, dünya piyasalarında satılan bir ton sac Temmuz 2020’de 550 dolar iken sürekli yükselerek şu anda 1100 dolarlardan satılmaktadır.
Bu durum kullandığımız bütün hammadde fiyatları için geçerli, hatta nakliye fiyatları da bu paralelde artış gösterdi.
Başka bir örnekle de bitireyim konuyu. 2 bin dolara kiralanan bir konteynerin fiyatı bugün on bin dolarlar seviyelerine kadar çıktı.
Bu durum ithalat ve ihracatı olumsuz bir şekilde etkilerken nihayetinde tüketiciye yansıması da bir takım olumsuzlukları beraberinde kaçınılmaz olarak getirecektir.
Bu olumsuz durum en basitinden, bütün işletmelere aşırı sermaye ve kredi yükü getirecektir.
Ayrıca arz talep dengesinde de zaten normal olmayan gidişatı daha da zora sokacaktır.
İşin gerçeği 45 yıllık iş hayatımda görmediğim spekülasyon hareketlerini bu son bir yıl içerisinde gördüm.
Bunu da pandeminin yaratmış olduğu bir durum olarak düşünüyorum.
Belirtmeden de geçemeyeceğim, özellikle alın teri ile kazanan ve üreten insanların en çok zorlanacağı şey de spekülasyondur, umarım uzun sürmez.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?