USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2020 yılı neler getirdi? (2)

09-11-2020


Ben de bu konuya geçen haftaki yazımda bir giriş yapmak istedim. Genelde her yıl bazı önemli olaylarla anılır. Bitirmekte olduğumuz bu yılın önemli olayları bir değil, on değil. Önceki hafta bunlardan beş tanesine kısa kısa değindim. Devam edelim…
-2020 yılı Ocak ayının 24’ünde Elazığ depremi meydana geldi. 41 ölümle içimiz yandı. İçinde bulunduğumuz günlerde de Seferihisar merkezli İzmir depremi oldu. İzmir/Bayraklı’da depremin verdiği hasarları ve 114 kişinin ölümünü gördük. 1999 yılındaki büyük Marmara depreminde olduğu gibi yine binalar öldürdü… 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri çok önemli can ve mal kaybına neden olmuştu. Haberleşme ve ulaşım açısından hazırlıklı olmadığımızdan felaketin tamiri uzun zaman aldı. Yaraların sarılması aradan geçen 21 yıla rağmen hala tamamlanamadı. İzmir depreminde daha organize olduğumuzu gözlemledim. Ancak bir gerçek var ki eski yönetmeliklere ve kontrol yetersizliğine bağlı olarak birkaç binanın yıkılması ile bile çok sayıda can kaybı oldu. Ülkemiz tümüyle deprem bölgesi. Çok dikkatli olmalı, yapım ve denetimde kurallara tam uymalıyız.
-Bu yılın ekonomik programında iki hususta başarısız olduk. Bunlardan biri enflasyon, diğeri işsizlik. Bunlar da koronanın etkisi de var tabii. Ancak bu pandemi tüm dünyayı etkiledi. Ekonomik veriler açısından Döviz fiyatları da dahil, bizim performansımız hiç iyi değil.
-Tarımsal üretim ve özellikle onun etkilediği mutfak enflasyonu da ayrı bir dert.
-Geleceğimizin mimarları olacak öğrencilerimizin; çalkantılı bir süreçten geçtikleri herkesin malumu. 9 aydır bir türlü oturmuş bir düzen kurulamadı. 2019/2020 ders yılından sonra, 2020/2021 ders yılı da sıkıntılı olacak gibi gözüküyor.
-Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz araştırmaları, NAVTEX ilanı; AB ile ilişkilerimizi tekrar sorunlu hale getirdi.
-Suriye ile ilgili askeri sorunlar ve sığınmacıların durumu sıkıntılı halini sürdürüyor.
-Futbolda enteresan bir durum doğdu. Düşme 1 yıl ertelendi. Maçlar seyircisiz oynanıyor. Koronaya bağlı olarak, ikinci yarıda seyircili maçlara geçilebilecek…
-Pek karşılaşılmayan bir olay da İran’da meydana geldi. Ukrayna Hava Yolları’na ait bir yolcu uçağı İran tarafından düşürüldü ve 176 kişi hayatını kaybetti. İran yanlışlıkla vurduk dedi…
-Van’da meydana gelen çığ düşmesi sonucu 42 kişi hayatını kaybetti. Kar nedeniyle kapalı olan yolun açılması sırasında, olayın iyi yönetilmemesi nedeniyle 11 asker, 9 korucu ve 2 itfaiyeci de bu büyük yanlışın kurbanı oldu.
-2020 yılına damgasını vuran diğer bir olay grubu da yangınlardı. Avustralya’daki yangın, toplam 10,3 milyon hektarlık bir orman alanını kül etti. Milyonlarca hayvan telef oldu. Benzeri yaygın bir yangın da, ABD’nin çeşitli eyaletlerinde meydana geldi. Yangınlar günlerce söndürülemedi. Kaliforniya’daki yangınlarda toplam olarak 250 bin hektardan fazla alan yandı, şehirler boşaltıldı. Yüzbinlerce kişi evlerini terk etti. Ülke genelinde 100’den fazla yangın oluştu.
-Ülkemizde de Hatay’ın İskenderun, Belen ve Arsuz ilçelerinde yangınlar hemen hemen aynı anda oluştu. Sabotaj ihtimali üzerinde duruldu.
Özetle 2020 yılı tüm dünya ve ülkemiz için bir kabus yılı olarak anılacaktır kanısındayım. Herkesin huzur bulacağı bir dünya diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?