USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hükümetler ne yapabilir?

04-08-2020

Tarihte çılgınlık olarak adlandırılabilecek tüm olaylar Lale Çılgınlığı,  South Sea Company, 1929 Borsa Balonu,  2000 Milenyum Teknoloji Dalgası, 2008 Kredi Çılgınlığı ve bugün içerisinde olduğu sürecin belirli unsurları içerdiği görülür. Yeni bir yatırım enstrümanı ve insanların gerçeklikten kopuşunu...

Bu öylesi bir süreçtir ki, Newton'ın tüm varlığını kaybetmesine neden olmuş ve tarihe mal olan " Cisimlerin hareketlerini hesaplayabiliyorum ancak insanoğlunun çılgınlıklarını, asla "  sözünü söyletmiştir.

Bir balon oluşması için yeni bir finansal ürünün sadece mevcudiyeti yeterli gelmediği bilinmekle birlikte toplumsal psikolojinin bir çılgınlığa müsait olması olmazsa olmazdır.

Toplumsal psikoloji olgunlaştıktan sonra hiçbir güç onu yolundan çevirememektedir.

Borsada, altında, tahvilde, emlakta, emtialarda v.b.  enstrümanlarda yaşanan çılgınlığı önlemek mümkün değildir.

Ancak basiretli hükümetlerin bu süreçlerde yapabilecekleri vardır.

Hükümetler başlamış olan bir trendi parasal ve mali politikalarla durduramaz, sonlandıramaz fakat yönetebilir. 

Balonun daha da şişmesini kolaylaştırmayarak, trendi frenleyebilir. Medyada çok sesliliği destekleyerek ve farklı düşünce sahiplerinin aykırı seslerinin topluma ulaşmasına destek olabilir. Ekonomi alanında kamu idaresince dengeli ve objektif açıklamalar yaparak gerçeklikten kopuşu soğutmaya çalışabilir.

Ancak tarihe bakıldığında, hükümetlerin bu eğilimde olmadığı görülmektedir. Nedeni, balon oluşması ve devamında balon sönene kadar hükümetlerin olumlu havadan kendisine pay çıkardığıdır. Bu yüzden genelde balonu daha da şişirmeye neden olacak politika ve uygulamaları benimsediklerine şahit oluruz.

Hükümetler trend ilerlerken güçlendikleri gibi,  trend sonlandığında tarihteki yerlerini almaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?