USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HEKİM HUKUKU

21-07-2020

Kural olarak kişinin rızası olmadan hayat, sağlık ve beden bütünlüğü üzerinde yapılan herhangi bir müdahale onun yararına da olsa hukuka aykırıdır. Kişinin rızası ile ilgili hukuka aykırılığı ortadan kaldırabilmesi için, yapılacak müdahalenin ahlaka, adaba ve kamu düzenine aykırı olmaması gerekir. 

Diğer yandan, kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak ,üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenleyen 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması  Kanunu (kısaca "KVK") 7 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Bu KVK hükümleri;kişisel verileri işlenen gerçek kişiler ile bu verileri tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işleyen gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır.

Hekim tarafından yapılan müdahale ve kişisel verilerin işlenmesi konularının hem hukuki hem de cezai boyutları bulunmaktadır. 

Hekim tarafından yapılan müdahalenin hukuka uygunluğunda, hastanın tedaviye rıza göstermesi, müdahalenin tedavi amacıyla yapılması ve tıp bilimi kurallarına uygun olarak mesleğin ifası gerekmektedir. Öte yandan, kişisel verilerin ihlalinin söz konusu olduğu durumlarda idari para cezaları verilebilmektedir (KVK m.18).

Önemle belirtmek gerekirse, sağlıkla ilgili veriler özel nitelikte veriler olup, en fazla korunması gereken verilerdir.

Toplum sağlığının korunmasını meslek edinen hekimlerin, bu görevlerini ifa ederken diğer meslek sahiplerine nazaran daha fazla korunmaları gerektiği duraksamaya yer vermeyecek derecede açıktır. 

Hekimin görevi, hastaya tıbbi müdahalede bulunarak  iyileşmesini sağlamak olmakla birlikte, bazen arzu edilmeyen olumsuz sonuçlar da meydana gelmektedir.

Yukarıda açıklanan önemli ve bir o kadar da ağır yükümlülükleri bulunan hekimlerin, daha huzurlu ve geleceklerine güvenle bakan bir ortamda görev yapmalarını sağlamak her bir bireyin hem de Devletin geciktirilemez görevleri arasında yer almaktadır. Bu sebeplerle, kişisel verilerin korunması bir yana, sadece tıbbi müdahale konusunda özel düzenlemelerin hayata geçirilmesi, Tüketici Hukuku gibi, bir çok yasanın uygulandığı dağınık hükümler ve yorumlar bir tarafa bırakılarak, özel bir “Hekim Hukuku” yasasının hazırlanması ve kabulünde daha fazla geç kalınmaması dileğimizdir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?