USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SEKTÖRLER ANALİZİ – 3

30-06-2020

 Ama sizler bunları okurken, yılın ilk 6 aylık gelişmelerini bir ölçüde biliyorsunuz. Önceki yıllarda bu üçer aylık devreler hakkında belirli bir program dahilinde bütçeler, öngörüler yapıldığından sürpriz bir gelişme olmuyordu.

Örneğin büyüme konusunda Maliye ve Hazine Bakanımız yıllık % 4 büyüme tahmininde bulunurken Uluslararası kuruluşların neredeyse tamamı % 4 daralma öngörüyorlar. Bir bakanın iyimser tahminde bulunması kısmen kabul edilebilir ama arada bu kadar önemli fark olunca insan ne yapacağını bilemiyor. Corona konusu tüm öngörüleri tersyüz etti. Sağlık Bakanlığı ve Tıp Dünyası elinden gelenden fazlasını yapıyor. Şehitler veriyor. Ama yine de olay tüm vahameti ile devam ediyor. Devlet, hayat normal sürebilsin diye serbestiyi arttırıyor. Ancak halkımız hala maske ve mesafe konusunda tam bir umursamazlık içinde. Maske cezası 900 liraya çıkarılmasına rağmen uyum artmış değil. Bir TV kanalı sokakta bir araştırma yapmış. Çok kısa bir süre ve mesafede 18.000 TL ceza kesilmesi gereken bir sonuç çıkmış. Varın Türkiye’yi düşünün...

Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali, üretim ile tembellik arasında gidip geliyoruz. Üstelik bu kişilerin tamamı genç: Gerekçeleri sudan şeyler.

Biz yine asıl konumuza, ilk 3 aylık değerlendirmeye devam edelim.

2020 yılı Mart ayında Sanayi Üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre % 2 azalmıştır.

31 Mart 2020 tarihi itibariyle Brent Oil fiyatı; 22,74 $ iken bugünlerde 40 $ civarında seyretmektedir. Bu artış ekonomi üzerinde ciddi bir etki yaratacaktır. 

İnşaat sektörünün temel göstergelerinden olan Daire izin sayılarında 2017 yılından itibaren düşüş yaşanmaktadır. Aşağıdaki grafikte 2004 - 2020 dönemindeki gelişmelerin grafiği görülmektedir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?