USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Küresel salgının ne olduğunu öğrendik

21-04-2020

Ne yapacağı belli olmayan birisi olsa da bazen doğru şeyler söylüyor Trump. Son açıklamalarında Dünya Sağlık Örgütü ( D.S:Ö: ) ' ni eleştirmiş ve ülke olarak kuruma olan desteği keseceklerini açıklamıştı. Maddi desteğin çekilmesi konusu tartışılabilir ancak D.S.Ö.' nün yaşadıklarımız noktasında sorumlu olduğu fikrine katılıyoruz.
Biz sokaktaki insanlar, pandeminin ne olduğunu bir ay öncesine kadar bilmiyorduk. Yaşadığımız salgının öldürücülüğü düşük olsa da küresel etkileri göz önüne alındığında insanoğlunun son yüzyılda yaşadığı en büyük felaketlerden biri olduğu anlaşılmaktadır.
D.S.Ö.; Çin' de salgının başladığı noktada atalet içinde oluşunu anlamak mümkün değildir. Görevi bu tür küresel hastalıklarla mücadele olan bir kurum, 11 Mart'ta pandemiyi ilan etmekten başka bir şey yapmamıştır. İnanılacak gibi değildir, bu kurumun çalışanları geceleri nasıl yastığa başlarını rahatlıkla koymaktadır?
Diğer taraftan Türkiye salgın duyulduğunda Bilim Kurulu' nu kurdu, güzel. Bir süre sonra Çin' le direkt uçuşları durdurdu. Çin' den aktarmalı gelenlere bir yaptırım uygulanabildi mi? Ayrıca Türk Hava Yolları Uzakdoğu dünyaya bağlayan en ucuz havayolu olması nedeniyle tüm risk altında olan bölge İstanbul Havaalını' nı köprü olarak kullanmadı mı?
Dediğimiz gibi biz pandeminin ne olduğunu yeni öğrendik. Biliminsanlarımız neden zamanında acz içinde olan D.S.Ö.' yu uyarmadılar? İnsanımıza pandeminin geleceği bu nedenle yurtdışına çıkılmaması gerektiğini neden Ocak ayı başında söylemediler?
Çin'in dünyadan izole edilmediği görüldüğü noktada bugün televizyonlara çıkan doktorlar neden halkımızı uyarmadılar?
İtalya' da ilk vaka 31 Ocak' ta tespit edilmişti. Düşünebiliyor musunuz dünya ne kadar umursamaz davrandı?
Bizim anladığımız; pandemiyi daha önce kitaplarda okuyan biliminsanlarının, küresel salgının ne olduğunu bizimle birlikte öğrendiğidir.
Bugün "şu ülkede bu kadar hafta sürdü, o zaman bizde de böyle olur" demeleri bu yüzdendir.
Sonuç olarak; etkili bir aşı bulunana kadar aç-kapat uygulamalarıyla zaman kazanılarak kayıplar minimum da tutulmaya çalışılacaktır. Ekonomisi güçlü olan ülkeler daha sıkı baskılama politikaları uygulayabilecek, imkanı olmayan toplumlar daha büyük kayıplara uğrayacaktır.
Üçüncü dünya ülkeleri bu salgından yeni yeni etkilenmeye başlamıştır. Önümüzdeki süreçte korkarız bu geri kalmış toplumlardan çok kötü haberler gelmeye başlanılacaktır.
Sizce dünyanın bu duruma gelmesinin sorumlusu kimdir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?