USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ON YILLIK SÜREYİ AŞAN DAVALAR

19-05-2020

Tarihi süreç içinde pek çok değişikliklere uğrayan, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 141/IV madde fıkra hükmüne göre; "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir."

Davaların "mümkün olan süratle sonuçlandırılması," öğretide "makul sürede sonuçlandırılması" olarak da ifade edilmektedir.

Davaların "mümkün olan süratle sonuçlandırılması," sadece mahkemelerin sayısının artırılması ve fiziki koşulların iyileştirilmesiyle sağlanamayacağı açıktır. 

Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan "Yargıda Hedef Süre" uygulaması kapsamında, soruşturma ve davaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin belirlenen süreler önceden taraflara bildirilmektedir..

"Yargıda Hedef Süre" uygulamasının sadece şekilde kalması kimsenin istek ve amacı olmasa gerekir. Nitekim, uygulamada süreyi aşan davalara öncelik verildiği yolunda bilgiler de alınmaktadır.

Adalet Bakanlığınca öngörülen süreler, azami süreler olup, yargılamalar veya soruşturma dosyasının seyrine göre süreç daha önce de sonuçlanabilecektir.Sürelerin aşılması halinde süreyi aşan davalara öncelik verilmesi ve ivedi olarak davanın tamamlanması için çözüm üretilmesi gerekli ve zorunludur.

Davanın belirlenen sürelerde sonuçlandırılması, sadece yargı görevlisini değil, aynı zamanda taraflar ve vekillerine de  mahkemece öngörülen sürelere dikkat etmelerini gerektirmektedir.

Basında çıkan ve tarafımdan doğruluğu konusunda kesin bilgi sahibi olmadığım şu haber üzücü olsa gerek; "Yunan besteci Yiannis Karalis tarafından Sezen Aksu hakkında 'Adı bende saklı' adlı şarkısını izinsiz kullandığı gerekçesiyle tazminat davası açıldı. Dava 17 yıl devam etti ve Sezen , Yiannis'e 15.000,00 Euro maddi - manevi tazminat ödenmesine karar verildi."

Bu durumda kural olarak, özellikle hukuk davalarında hedef süreler için ayrıca "aşılamaz süre" ve bu süreye tecavüz eden davaların birinci/ilk sırada incelenmesi ve sonuçlandırılmasının zorunlu olmasını sağlayacak bir düzenleye ihtiyaç olduğu inancındayız. Adalet Bakanlığının konuya gereken özeni göstereceğini umut etmekteyiz. 

Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?