USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORTAK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

28-04-2020

 Anılan hüküm uyarınca, aynı ad, görev ve misyonla kurulacak ortak uygulama ve araştırma merkezi sayısı ikiden fazla olamayacaktır.
Yükseköğretim kurumunun bünyesinde kurulacak olan ortak uygulama ve araştırma merkezinin kurulmasında amaç, Ar-Ge faaliyetleri için bir koordinatör yükseköğretim kurumunun bünyesinde birden fazla yükseköğretim kurumunun işbirliği ile ortak uygulama ve araştırmaları gerçekleştirmektir.
Bir koordinatör yükseköğretim kurumunun bünyesinde birden fazla yükseköğretim kurumunun işbirliği ile kurulacak ortak uygulama ve araştırma merkezinde, ulusal ölçekte belli konularda bir araya gelecek olan birden fazla üniversite, kadrolarını, ekipmanlarını, laboratuvarlarını bir araya getirerek Ar-Ge faaliyetlerinde bulunacaklardır.
Bu uygulamanın en önemli özellikleri, Ar-Ge faaliyetlerinde; üniversiteler arası işbirliğini geliştirmek, kaynakları verimli kullanmak, aynı konuda birden fazla çalışma yapılmasından doğacak kaynak israfını önlemek ve bu yolla tasarruf sağlamak, fikirlerin paylaşılmasının önü açılarak bilimsel çalışmalarda ortak noktalarda başarılı sonuçlar sağlamaktır.
Ortak uygulama ve araştırma merkezlerinin kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecektir.
Ar-Ge faaliyetleri yürütülürken, ortak bir girişim niteliği taşıyan bu sistemde, üniversiteler ile kadrolarının çalışma azim ve kararlılıklarının sağlanması, teşvik edilmesi ve bir zarar görmemeleri, güvenli şekilde çalışmaları için, ilgili Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak olan Uygulama Yönetmeliğinde rekabet hukuku boyutunun da gözardı edilmemesi büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca, bu faaliyetlere başka açılardan katkı sağlayacak olan; Türk Paten ve Marka Kurumu, Rekabet Kurumu, Uluslararası Patent Birliği ve Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği gibi kurum ve kuruluşlara da katkı sağlamalarını kolaylaştırıcı hükümlere yer verilmesinin yararlı olacağı inancındayız.
İnsanlığın başlangıcından bugüne kadar geçen binlerce yıllık süre içinde insanlar, sürekli olarak, daha iyi olanaklara sahip olabilmek ve daha iyi yaşam koşulları yaratabilmek için yeni ürünler üretmek veya mevcut ürünleri geliştirmek yolunda çaba sarf etmiştir.
Yirminci yüzyılın son Teknolojik gelişmelerin sanayi toplumunu taşıdığı yeri ifade eden “bilgi toplumu” kavramı, gelecek yüzyıla ilişkin öngörülerin de anahtarı konumundadır.
Üstte açıklanan hedeflere varabilmek için, Ar-Ge faaliyetlerinde uygun ortamları sağlayacak olan ortak uygulama ve araştırma merkezlerinin kurulması önemli ve umut verici bir adım olarak kabul edilebilir.
sağlık ve başarı dileklerimizle, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?