USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Buluşun dolaylı kullanımı sorunu

07-04-2020


Örneğin; buluşa konu ürünün sadece aksesuar niteliğindeki parçası değiştirilerek üretilip, pazara sunulması gibi.
Patent konusu ürünün parçalarının üretilmesi de, sonuçta parçaların birleşimi ile patent konusu ürün meydana geleceğinden üretim fiili kapsamında değerlendirilir. Ancak, patent konusu ürünün parçalarının bu kapsamda değerlendirilebilmesi için aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması gerekir:
a) Parçaların bağımsız olarak üretilmesi ve ticarete sunulması mümkün olmalıdır.
b) Parçaların patent konusu ürünü oluşturmak için özellikle üretildiğinin aşikar olması ya da üçüncü kişilerin bu parçaların patent konusu buluşu uygulamaya koymak için yeterli olduğunu bilmeleri gerekir.
Patent sahibi tarafından patent konusu buluşu kullanmaya yetkili olmayan üçüncü kişilere verilmesini önleme yetkisinin kullanılması için aşağıdaki hallerden birinin varlığı gerekmektedir:
a) Patent konusu buluşun esasını teşkil eden bir kısmı ile ilgili unsurların veya araçların buluşu uygulamaya yeterli olduğunu bilmeleri ve bu amaçla kullanılacağını bilmeleri veya
b) Üstte (a) da belirtilen bu durumun yeterince açık olması.
Patent unsurlarının veya araçlarının piyasada her zaman kolayca ulaşılabilir ürünler olması durumunda ise, üstte açıklanan Sınai Mülkiyet Kanununun 86 (1) madde fıkra hükmünün uygulanabilmesi için, fiili yapanın üçüncü kişilerce tahrik edilmiş olması şarttır. Aksine olarak üçüncü kişiler, söz konusu yetkili olmayan kişileri belirtilen fiilleri yapmaya teşvik etmediği taktirde SMK m.86 (1) hükmü uygulanmaz (SMK m.86/2).
SMK m.85 (3) fıkra hükmüne göre, patent veya faydalı model sahibinden izinsiz olarak yapılsa bile, aşağıda belirtilen fiilleri yapanlar, SMK m.85 (1) fıkra hükmüne göre patenti kullanmaya yetkili olmayan kişilerden sayılmaz (SMK m.86/3):
a) Sınai veya ticari bir amaç taşımayan ve özel maksatla sınırlı kalan fiiller (kullanma ve uygulamalar) (SMK m. 85 / 3.a).
b) Patent konusu buluşu içeren deneme amaçlı fiiller (SMK m. 85 / 3.b).
c) İlaçların ruhsatlandırılması ve bunun için gerekli test ve deneyler de dahil olmak üzere, patent konusu buluşu içeren deneme amaçlı fiiller (SMK m. 85 / 3.c).
ç) Sadece bir reçetenin oluşturulması için eczanelerde yapılan ilaçların seri üretim olmadan hazırlanarak kullanılması ve bu şekilde hazırlanan ilaçlara ilişkin fiiller (SMK m.85/3.ç).
Bu açıklamalardan, SMK m.85 (3) fıkra hükmüne göre; sınai ve ticari amaç taşımayan fiilleri, deneme amaçlı fiilleri, ilaçların ruhsatlandırılması ile ilgili gerekli test ve deneyleri veya eczanelerde seri üretim olmadan hazırlanan ilaçlara ilişkin fiilleri yapanlar, patenti kullanmaya yetkisi olmayan kişiler olarak değerlendirilmezler.
Esenlik ve mutluluk dileklerimizle, en içten saygılarımızı sunarız.
NOT: Ekohaber Gazetesi'nin 25' inci kuruluş yıldönümü nedeniyle, seçkin ve erdemli Saygıdeğer Yöneticileri, Çalışanları ile Yazarlarını en içten duygularla tebrik eder, aileleriyle
Facebook

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?