USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ne olursa olsun önce sağlık olsun

26-05-2020

“Her şey yolunda giderken birdenbire karşılaşılan aksilikler.”

Ve bununla birlikte Kovid-19 olayından sonra, konu ile ilgili altıncı yazım.

Daha önceki yazılarımda her insanın bu olaya kendi penceresinden baktığını ve kendisini ilgilendiren alanlara odaklandığından bahsetmiştim.

Doğal olarak ben de bir iş dünyası temsilcisi olarak olaya kendi penceremden bakıyorum.

Elbette her iş kolunda olduğu gibi pandemi bizleri de etkiledi.

Her gün yeni olaylar ve yeni gelişmeler ile karşılaşıyoruz.

Özel olarak aksilikleri ve yaşanan krizleri anlatmayacağım ama her krizde yeni çözümler oluşturmaya çalışıyor ve yeni yeni şeyler öğreniyoruz.

Aynen sporda olduğu gibi altyapı çalışmalarına ağırlık veren firmalar da daha çözümcül olabiliyorlar.

Alt yapılarını yeni teknoloji ile destekleyen ve yatırım yapan firmalar pandemi sürecine daha rahat uyum sağlıyorlar.

Doğal olarak evlere kapandık ve ilişkilerimizi tamamen kestik, her şeyi elektronik ve dijital ortamda yapıyoruz, toplantılar deseniz o da yine öyle. E-Ticaret patladı, kargolar mal yetiştiremiyor, beyaz yakalı personel ise evlerinden çalışıyor. Aslında tüm bu yaşananlar gelecek için de bir tecrübe oldu. Gelecekte bunun ile ilgili kapsamlı yasalar çıkacaktır. Bu durum tasarrufu bile yanında getirir diye düşünüyorum. Muhtemelen halk, devlette fiziksel temas gerektirmeyen işler için evinden hizmet almaya başlayacak diye düşünüyorum. Örneğin ilk aklıma gelen bir nüfus müdürlüğü veya tapu işleri merkezi sisteme bağlanarak bir düğme ile evrakları kargo ile evlere ulaştıracaktır. Bugün bu hizmetler elektronik ortamda kısmen veriliyor olsa da ben sistemin tamamen dijitalleşeceğini şimdiden görebiliyorum.

Geleceğin sektörleri de buna göre şekillenecektir.

Bütün bu değişenlerin yanında değişmeyen şeyler de olacaktır, mesela tarım ve ekilip biçilecek alanlara eskisinden daha çok ihtiyaç duyacağız.

Ne yaparsak yapalım tüketeceğiz ve artan nüfusla birlikte bu ihtiyaçlarımız da giderek artacak.

Yine  gelecekte ‘yeni nesillere güzel bir dünya bırakmak’ slogan olmaktan çıkacak ve yenilenebilir enerji gibi konular ve sürdürülebilirlik ön planda olacaktır diye düşünüyorum…

Çünkü Kovid-19 kadar etkili olacak krizler çevresel etkilerden dolayı yine karşımıza çıkacak ve karşılaşmadan önce bütün dünyanın tedbirlerini alması gerekiyor.

Evet, krizler olacak ve yaşanacak ama her şeyden önce “ne olursa olsun önce sağlık olsun” diyorum ve sevgili Ekohaber okuyucularının Ramazan bayramını kutluyorum.

Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?