USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Koronanın Avrupa’daki çalkantıları

26-05-2020

 Gelin bu konuda oluşan küçük bir etkileşime göz atalım.

Meslek yaşantımda tarımda verimi ve kaliteyi artırma yolunda projeler geliştirdiğim için, geçen hafta başta Finlandiya olmak üzere Avrupa çiftliklerinde çalışanların ağırlıklı olarak Ukraynalı tarım işçileri olduğu ve Ukraynalı işçiler Avrupa çiftliklerini kurtarma yolunda koşuyorlar, şeklindeki haberler dikkatimi çekmişti.

Ukraynalı mevsimlik işçiler, korona virüs salgınının ülke ekonomilerini tahrip ettiği için, kendi ülkesinde kazanacaklarının çok daha fazlasını elde etmek umuduyla, Finlandiya’ya gitmek için hava alanında uçuş sırası bekliyorlar. Kiev hava alanı neredeyse bomboş, sadece Finlandiya’ya gitmek için 200 işçi check-in sırasındalar. 

Ukrayna sınırlarını kapatıp koronavirüs salgınını kontrol altına almak üzere Mart ayında hava alanını da kapatması, genellikle Avrupa’daki çiftliklerde mahsul toplamaya gelecek Ukraynalı işçileri derinden etkilemişti. Tarlalardaki meyve ve sebzenin çürümesi ihtimaliyle karşı karşıya olan İngiltere ve Finlandiya gibi ülkelerdeki çiftçiler, işçilerin uçak yolculuklarını finanse ederek sorunun çözümü için harekete geçtiler. Ukraynalı işçiler ise, kendilerini başka ülkelere iten nedenin, ülkelerindeki ücretlerin çok düşük olduğunu, bu parayla yaşamlarını sürdüremediklerini söylüyorlardı. İşçilerden biri, Finlandiya’ya üçüncü yolculuğunu yaptığını, bu süre içinde 7500 avro değerinde marul ve brokoliden para kazandığını, bu paranın evindeki forklift sürücüsü olarak kazandığının yaklaşık dört katı olduğunu açıklıyordu. 

Her yıl yurt dışına çıkan binlerce Ukraynalı işçi, kendi ülkesinde karınlarını doyuramadıkları için,  yaz aylarında İngiltere, Finlandiya ve Polonya gibi Batı Avrupa ülkelerine meyve ve sebze hasadı için gidiyorlar.

Nüfusu 40milyon olan eski Sovyet ülkesi Ukrayna, Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri ve korona virüs salgınından doğan ekonomik esinti, yaşam mücadelesi veren Ukraynalılar üzerinde de ek mali yükler oluşturmuştur. Korona virüsünün etkilerini yavaşlatmak için Mart ayında uygulanan kısıtlamaları gevşeten Sağlık Bakanlığı yetkilileri geçen hafta başında 17330 vaka ve 476 ölüm kaydettiler. 

Ukrayna’nın mevsimlik işçilerinin geri dönüşü, Avrupa’nın dört bir yanında liderleri ihtiyatlı biçimde sınırları açmaya ve durgun ekonomilerinin yeniden canlanmasına yönelik adımlar atmaya yönlendirdi. 

Finlandiya’nın Ukrayna Büyük Elçisi, hükümetin yurt dışından gelecek işçilere ihtiyaçları olduğunu fark ettiklerini ve Helsinki’ye uçuşların başladığını, açıkladı. Yaklaşık 1500 mevsimlik işçinin Finlandiya’ya girmesine izin verildiğini ve bunların yaklaşık üçte ikisinin Finli çiftçiler tarafından ‘’Güvenilir’’ işçi olarak görülen Ukraynalılar olduğunu söyledi.  

Yine de Kiev yönetimi, işçilerin gitmesine başından beri isteksizdi, bu gidişlerin ciddi bir sağlık riski oluşturacağını ve ülkelerinde korona salgını hızlandıkça eve dönen yaklaşık iki milyon Ukraynalı için iş imkanları olduğunu vurguluyordu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı da, Nisan ayında ülkenin yurt dışında mahsur kalan vatandaşlarının geri dönmelerine çaba harcarken, bir kısım Ukraynalının da iş için yurt dışına çıkmasının mantıksız olacağını söylüyordu. 

Bu arada mevsimlik işçileri Nisan ayında İngiltere’ye taşıyan uçuşa, devlet havacılık birimlerince izin verilmeyince, 9 saat hava alanında mahsur kalan işçiler sosyal medyada manşet oldu ve hükümet, ülkede haksız yere işçileri engellediği yolunda öfkeli bir yorum fırtınası ile suçlandı. Sonuçta bu fırtına karşısında Kiev yönetimi politikasını değiştirdi, gerekli izni verdi.

Ukrayna Başbakan yardımcısı da, bu ay düzinelerce Avusturyalı şirketin de 800 den fazla Ukraynalı işçinin ülkelerine gelmelerini beklediklerini açıkladı. İşçilere yurt dışında ödenen ücretlerin daha yüksek olduğunu kabul etti. Ayrıca binlerce Ukraynalıyı Finlandiya’ya göndermek üzere müzakerelerin devam ettiğini, açıklamalarına ekledi. 

Hava alanında 9 saat bekletilen mevsimlik işçiler de verilen iznin kendilerini ve ailelerini memnun ettiğini beyan ettiler. 

Haber ajansları bu yorumları yaparken, siyaset ve bürokrasi de, ‘’Artık işe gitme, para kazanma ve sonra eve dönme zamanı’’ sloganlarını attı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?