USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ANGELA MERKEL HALKINA SESLENİYOR (2)

21-04-2020

Herkesin en önde gelen gereksiniminin gıda olduğunu biliyoruz ve herkes gıda tedarikini her zaman yapabileceğinden emin olmalıdır. Kimi zaman raflar boşalsa dahi hemen dolacaktır, marketlerde alışveriş yapan herkese şunu söylemek isterim, belli bir süre için önceden toplu alış veriş yapmak anlamlıdır, bu hep böyle olmuştur ama ölçülü olmak kaydıyla. Sanki bir daha bir şey bulamayacakmış gibi istiflemek dayanışma ruhuna da ters düşer.

Kendilerine pek ender teşekkür edilenlere, marketlerde kasada oturanlara ya da boşalan rafları dolduranlara teşekkür etmeliyiz, şu an için en zor işlerden birini görüyorlar. Bizler için, varlığımızın ve hayatın devam etmesini sağladığınız için teşekkür ederim.
Şimdi benim için en acil duruma gelmek istiyorum. Devletin aldığı tüm tedbirler, eğer virüsün hızla yayılmasına karşı en etkin yöntemimizi kullanmazsak boşa çıkardı. Nasıl virüse yakalanma konusunda birbirimizden farkımız yoksa her birimiz için, hep birlikte birbirimize yardım etmek zorundayız. En başta gündemi ciddiye alarak, panik yapmadan, ama tek bir saniye bile, benim ne önerim var diye düşünmeden, her birimiz vaz geçilmeziz, her birimiz önemliyiz ve var gücümüzle mücadele etmeliyiz. Bu epideminin bize gösterdiği şudur: hepimizin ne kadar yaralanabilir olduğumuz, diğerlerinin dikkatli davranmasına ne kadar muhtaç olduğumuz ve birlikte hareket ederek birbirimizi nasıl koruyabileceğimiz ve güç gösterebileceğimiz.
Hepimiz önemliyiz, virüsün yayılmasını pasif olarak kabullenmeğe mahkum değiliz, virologların tavsiyeleri açık: aramızda en yakın mesafe 1,5m olmalı, tokalaşma yok, ellerimizi çok sık ve titiz yıkamalıyız, yaşlılarla çok az temasta olmalıyız, özellikle onlar çok tehlike altındalar. Bizden bu beklenenlerin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Özellikle böyle zor zamanlarda birbirimize yakın olmak isteriz, birbirimize duyduğumuz ilgiyi fiziki yakınlık olarak ya da dokunma olarak gösteririz. Ama şu anda doğru olan bunun tam tersi, kavramak zorunda olduğumuz şudur: Şu anda duyduğumuz ilgiyi en çok mesafe bırakarak gösterebiliriz. İyi niyetli bir ziyaret, olmasa da olurdu dediğimiz bir seyahat hastalığın bulaşmasına neden olabilir, artık bunları gerçekten yapmamalıyız. Uzmanların neden büyükanne ve büyükbabalar ile torunlar bir araya gelmesinler, demelerinin bir sebebi var, gereksiz buluşmalardan kaçan herkes hastanede her gün çoğalan vakalara fren yapar.
Bizden beklenenlerin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Özellikle böyle zor zamanlarda birbirimize yakın olmak istiyoruz, birbirimize duyduğumuz ilgiyi, fiziki yakınlık veya dokunma olarak biliyoruz. Ama şu anda doğru olan bunun tam tersidir ve hepimizin kavramak zorunda olduğumuz, duyduğumuz ilgiyi en çok mesafe bırakarak gösterebilmektir. Gereksiz buluşmalardan kaçınan herkes, hastanelerde her gün çoğalan vakalara bakanlara yardım eder, hayat böyle kurtulur. Aileler ve toplum olarak birbirimizin yanında olmanın başka biçimlerini de bulacağız.
Şimdi virüs ve sosyal etkilerine karşı durmak için birçok yaratıcı çözümler var. Skype üzerinden veya telefonla konuşmak, mektup veya mesajla iletişim kurmak gibi. Yaşlılara ihtiyaçlarını karşılamada komşuların yardım etmelerinin güzel örnekleri var. Toplum olarak birbirimizi yalnız bırakmayacağımızı göstereceğiz.
Size sesleniyorum: Önümüzdeki dönem için geçerli olan kurallara uyun. Hükümet olarak her zaman incelemeyi sürdüreceğiz, düzeltilmesi gerekenleri düzelteceğiz, aynen devam etmesi gerekenleri koruyacağız. Dinamik bir ortamdayız ve bu ortamda hep öğrenmeye devam edeceğiz ki, her zaman için fikrimizi değiştirebilen ve farklı araçlara tepki verebilelim. Bu sebepten ötürü sizden rica ediyorum, söylentilere inanmayın, sadece her zaman birçok dile de tercüme ettiğimiz resmi açıklamalarımıza inanın.
Biz bir demokrasiyiz, yaşam temelimiz zorlamak değil, bilgi paylaşımı ve katkıda bulunmaktır. Tarihi bir görevle karşı karşıyayız ve ancak el ele vererek üstesinden gelebiliriz. Bu krizin üstesinde geleceğimizden tamamen eminim, ama bedeli ne olacaktır? Sevdiğimiz kaç insanı kaybedeceğiz? Bu büyük ölçüde bizim elimizde. Şimdi hepimiz karalı bir şekilde ve hep beraber tepki verebiliriz. Güncel kısıtlamaları kabul ederek birbirimize destek olabiliriz. Durum ciddi ve ucu açıktır. Bu demektir ki: Her şey değil ama çok şey, her birimizin ne kadar disiplinli bir şekilde uyguladığımıza bağlıdır. Böyle bir şeyi hiç yaşamamış olsak, içtenlikle ve akıllı davranabileceğimizi göstermeliyiz ki hayat kurtaralım, bundan istisnasız her birimiz sorumluyuz…
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?