USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

REZERV LİG KAVGASI

01-06-2020

Ancak yıllardır konuşulan projenin sadece gündeme gelmesi bile tartışmaların fitilini müthiş ateşledi. Öyle ki özellikle 2 ve 3. Lig kulüp temsilcileri bu oluşuma isyan eden açıklamaları bildirinin daha mürekkebi kurumadan peş peşe yayınlamaya başladılar. Alt liglerde, Süper Lig takımlarının B kadrolarının rekabeti bozacağını savunup, 'Federasyona dava açarız' diyen başkan bile çıktı!

Rezerv lig; kulüplerin kadrolarında bulundurduğu ancak forma şansı bulamayan 21 yaş altı futbolcuları kendi bünyelerinde kuracakları takımda değerlendirmeye almalarını ve genç oyuncu yetiştirmeyi amaçlıyor.

Bu ligi uygulayan Avrupa kulüplerinde 25 yaş üstü 3 oyuncu-bu sayının 5’e çıktığı örnekler var-…

Mesela İngiltere...

Pazartesi akşamları, bölgesel deplasmanlı ve aynen Premier Lig kurallarının uygulandığı bu ligde, A Takım'da olup maç eksiği bulunanlar ve sakatlığı yeni atlatan futbolcular oynarlar. 

Mesela İspanya

Bugün La Liga’da mücadele eden 10 kulübün İspanya 3. Ligi’nde, Sevilla’nın da 2. Ligi’nde takımı var. Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Celta Vigo, Espanyol bu kulüplerden örnekler.

Şimdi sıkı durun!

Alt liglerdeki takımlar şampiyon olarak bir üst lige yükselebiliyor ama La Liga’ya çıkması imkânsız.  

Kuralı herkes biliyor, A takımının olduğu lige yükselemezsin!

Bu yaptırım bizlere 80’li yılların sonlarına götürüyor. Hatırlanacaktır; Bursaspor’un B takımı amatör ligden başladığı uzun soluklu yürüyüşte önce üç hemen ardından ikinci lige ve de son olarak TFF 1. Lig’e yükseliyordu.

1988-89 İbrahim Yazıcı döneminde bu ligde de ipi önde göğüsleyen Yeşil Beyazlı gençler Süper Lig vizesi alıyordu. Ancak kurallar gereği aynı adı taşıyan bir takımın olması nedeniyle Bursaspor B Süper Ligin kapısından dönüyordu…

Şimdi gelelim alt liglerdeki kulüplerin Rezerv Lig projesine itiraz etmelerinin nedenlerine…

TFF 1. 2. ve 3. Lig ile BAL kulüpleri, rezerv takımlar kurularak kendileriyle yarışılmasına karşı.

Bunun temel nedeni, ekonomik.

Süper Lig kulüpleri, 'Hiç terlemeden bir takımım daha olsun' diyorlar!

‘Pasta bize bile yetmiyor, böyle bir dünya var mı?’ sözleriyle itiraz ederken ‘Ligleri boykot ederiz’ diye de resti çekiyorlar.

Bu konuda Karacabey ile aynı grupta mücadele eden Bayrampaşaspor Kulübü Başkanı/Sahibi Cengiz Özyalçın çok ilginç/şaşırtıcı bir soruyla gündemi ateşliyor:

‘Diyelim ki; Galatasaray B takımı play-off ta finale kaldık.  Muslera ile Falcao’nun bize karşı oynatılmayacağının garantisi var mı?

Hani haksız da değil galiba!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?