USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Beton öldürüyor

04-02-2020

 'Depremden korkmayalım; demiri, betonu iyi uygulanmamış binalarda yaşıyorsak korkalım' mantığı ne kadar geçerlidir?
Sonuçta, ülkemizde binalar demir ve çimentodan imal edilmektedir. Japonya gibi deprem ülkesinde durum nasıldır? ABD' de bina inşaatlarının çoğunluğu nasıl yapılmaktadır?
Türkiye yapılaşma anlayışını temelden yenilemek durumundadır. Öncelikle altyapı hizmetlerini geniş alana yaymalı, yaşadığımız konutlar çelik ve ağaç konstrüksiyon imalatlardan yapılmalıdır.
Özellikle ABD'de betondan ev imalatlarının ağaç konstrüksiyondan olanlara göre çok pahalı olduğu hesaplanmaktadır. Ayrıca özel yüzey uygulamalarıyla ağaç yapıların en az yüz yıl ayakta kaldığı bilinmektedir.
Yüksek binalarda çelik, düşük katlılarda ağaç kullanılarak depremden kaynaklanan insan kaybının önüne tamamıyla geçilmesi söz konusudur.
Neden hala çimento ve demir kullanılmak suretiyle büyük paralar harcayarak yaşadığımız mekanları inşa etmeye çalışmaktayız? Beton, ne kadar hesap yaparsanız yapın kırılgan bir malzemedir. Peki neden yıllardır tüm yapım işlerimiz betona göre düşünülmüş, hesaplanmış ve ilgili mevzuatlar oluşmuştur?
Japonlar neredeyse kartondan yapılan evlerde huzurla, konforla oturmaktadır.
Bize sorarsanız deprem değil, beton öldürmektedir. Yapılaşma anlayışımızı temelden değiştirmediğimiz sürece korkarız depremler bu topraklarda can almaya devam edecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?