USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çevre

29-01-2020

Birinci dereceden önemsenmesi gereken şey, kaynakların uygun tarzda ve ekonomik kullanımı. Üretimde ve yaşam alanlarında, doğaya ve canlılara özel özen gösterilmesi. Bir kısım ülkeler ve organizasyonlar bu konuda ciddi sınırlamalar ön görmüşler. Önemli miktarlarda cezalar koymuşlar. İzinler için katı kuralları var.
Bazı ülkeler ise sanayileri etkilenmesin diye bu sınırlamaları göz ardı etmişler. Bu ülkelerin içinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin de var. Avrupa Birliği ülkeleri önceki yıllarda hazırlanmış Paris Anlaşması, Rio Protokolü gibi bağlayıcı sözleşmelere uymakta, ancak ABD, Çin ve daha pek çok devlet eski durumlarını devam ettirmekteler.
Burada en etkin çözüm, bu ülkelerin kirliliğinin boyutlarının kendilerini de etkiliyor olması halinde ortaya çıkacak. Bir örnek olarak, Bursa'nın durumuna bir göz atalım. Yıllar önce doğalgaz henüz Bursa'ya gelmemişken, ısınma ve diğer ihtiyaçlar için yakılan kalitesi düşük kömürün şehirde yarattığı hava kirliliği inanılmaz boyutlara varmıştı. Ne zaman ki doğalgaz Bursa'ya ulaştı, dağıtımı yapıldı, şehir nefes almaya başladı. Atalarımız 'Zor, oyun bozar' diye boşuna dememişler.
Şimdi tüm ülkemizde doğalgaz kullanımı için önemli mesafe kat edildi.
Ancak bu kez başka bir sorunla karşı karşıya kaldık. Doğalgaz son dönemde tüm dünyada ucuzlarken, bizde kısa aralarla zamlanıyor. Ülkemiz birkaç kanaldan gaz alıyor. Ama pahalı alıyor. Almanya bile bizden daha ucuza Rusya'dan doğalgaz tedarik ediyor. 2018'de üç dönemde %27, 2019'da ise iki dönemde %30 zam yapıldı. Serbest piyasa düzeninde bunlar normal kabul edilebilir. Ancak bunun bir başka yüzü daha var. Düşük gelir grubundaki halk bu bedelleri ödeyebilir mi? Görünen o ki ödeyemiyor ve kullanamıyor. Ne yapıyor? Kömür kullanıyor. Üstelik düşük evsaflı kömür. Son günlerde şehrimizin alçak kesimlerinde genzimizi yakan hava ile bunu etkin şekilde hissediyoruz. Bunun bir an önce bir çözüme kavuşturulması lazım. Yerel yönetimlerin bu sorunu ciddi olarak gündemlerine almaları gerekiyor. Umarım herkesi tatmin edecek bir fiyat ayarlaması olur. Sağlıcakla kalın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?