USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çevre

09-01-2020

Bu üçlü birbirinden ayrılmaz.

Aynı üçlü sadece insanlar için değil doğadaki bütün canlıların olmazsa olmazlarıdır…
Üçü de aslında iç içedir. Birini kirletirsek diğerini temiz tutarız diye bir şey söz konusu olmaz..
Bugüne kadar çevre konusunda o kadar çok araştırdım ve yazı yazdım ki…
Bir sanayici olarak çevre konusundaki duyarlılığım, bilim insanlarının ve üniversite camiasının da dikkatini çekmiş olmalı ki yakın zamanda iki farklı konferansa davet alarak bildiklerimi ve çevre için yapmamız gerekenleri anlatma fırsatı buldum.
Katıldığım her iki konferansta da sanayi ve sanayiyi yöneten iş insanları, çevre felaketlerine yol açan unsurların başında ve bu işin sorumlusu olarak gösteriliyordu.
Elbette ki onlara katılmadığımı kendimce anlattım ama bir öz eleştiri yapmak gerekirse biz sanayicilere de bu konuda çok iş düştüğünü söylemeliyim.
Havayı kirlettiğimiz zaman, yeryüzünden buharlaşıp havaya karışan suları, dolayısı bir döngü içerisinde yağmur olup yeniden yeryüzüne düşen su damlalarını, onlar da toprağı ve denizlerimizi otomatik olarak kirletmiş oluyorlar.
Bu kısır döngü giderek yoğunlaşıyor ve sonucunda dünya kirleniyor, topraktaki mineraller kirleniyor.
Topraktan beslenen bütün canlılar bu kirliliğe maruz kalıyorlar. Üstüne üstlük genleri de bozulmaya başlıyor ve iş daha da beter bir hal alıyor. Nihayetinde 10 milyara doğru yol alan dünya nüfusu ve üzerinde yaşayan canlılar çok korkunç ve süratli bir şekilde tehlike altına giriyor.
Bu bir felaket senaryosu değil, sizler de değişen iklim koşullarından bunu rahatlıkla hissedebilirsiniz.
Bu sadece bir ülkenin sorunu değil, bütün dünyanın acilen ve radikal kararlar alarak felaketin önlenmesi için elinden geleni yapması lazım.
Bu arada bizler, özellikle sanayiciler, bugünden yarına çevre ile ilgili bütün prosesleri gözden geçirmeli, dünya geneli bir karar alınıncaya kadar çevreye olan saygımızı göstermeli, çevre adına yapmamız gerekenleri, gelecek nesilleri düşünerek hemen hayata geçirmeliyiz.
Değerli sanayiciler, yatırımlarınızı erteleyin, işinizi erteleyin ama geleceğiniz için çevre ile ilgili tedbirleri asla ve asla ertelemeyiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?