USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yıl sonunda hep gündeme gelir

17-12-2019

Bu yılda gelenek bozulmadı, 2020 yılına girmemiz nedeniyle gelecek on yılda hayatımızı değiştirecek gelişme ve trendleri okumaktayız bugünlerde. Özellikle uluslararası bir bankanın yazdığı bir rapor basında çok yer aldı.

İfade ettiğimiz gibi sözü edilen finansal kurum gelecek on yılda önemli gelişmeler olacak alanları tahmin etmiş.
Yıllardır olduğu gibi atık geri dönüşümü sektörünün en büyük büyümeye aday alanlardan biri olacağı kestiriminde bulunmuş. Mesleğe başladığımız günden bugüne atık geri dönüşümünün potansiyelini okuyan biri için kanıksanmış bir haberdir.
Evet, ülkemizde dünya genelinde olduğu gibi geri dönüşüm sektöründe bir gelişme yaşanmıştır. Hem teknik hem de büyüklük olarak bir gelişme gerçekleşmiş olsa da hayatımızı değiştirecek düzeyde olması söz konusu değildir.
Doğal kaynakların daha verimli kullanılması için geri dönüşümün ön plana çıkması doğaldır.
Ancak bizce bu noktada sürdürülebilir bir gelişme için tüketim toplumu anlayışının hızla terk edilebileceği düşünülmektedir.
Mevcut tüketim seviyelerinin sürdürülmesi ekonomik ve ekolojik açıdan olası değildir. Bu tüketim seviyesiyle hammaddenin geri dönüşüm teknolojileriyle sağlanmasının su ve enerji maliyetleri hesaba katıldığında karşılanabilir olmamaktadır.
Kaç on yıl alır bilinmez ancak insani gelişmeyle birlikte bireylerin daha az ancak daha kaliteli tüketimin yapılacağı, kitlesel üretim yerine terzi işi üretimlere yoğunlaşılacağı bir gelecek olasıdır.
Bu noktadan sonra tüketirken daha hesabi olmalıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?