USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yavaş şehir KELES

17-12-2019

 Sayın Başkanın sözleri beni çok heyecanlandırdı, Yavaş Şehir KELES'i oluşturma, ÇİN'e kiraz ihracat etme, seracılığı geliştirme, aromatik bitki yetiştiriciliğine başlama hedeflerini, gerçekten Keles'i ekonomik olarak zirveye oturtacak projeler olarak gördüm ve hemen bu hafta da bu konularda kafamdaki birikimlerimi sayın başkana aktarmak için kalemi elime aldım.

Önce Sayın Başkan'a, kendisine gönderdiğimiz EKOHABER'deki, ''Yavaş Şehir ÜSKÜP'' yazımı okumasını ve de Üsküp Belediye Başkanıyla temas kurup, ekibiyle beraber Üsküp'e gitmesini öneriyorum. Oradaki şehir yaşam düzeni hakkında bilgi almaları, inanıyorum ki ''Yavaş Şehir KELES'' oluşumunda sağlam köşe taşlarını koymalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca onların da yetiştirdiği ve ürettiği, Avrupa pazarına sattığı değerli bir ürünleri var, bağları ve şarapları, kiraz ihracatında onların bazı deneyimlerinden de yararlanabilirler.
İkinci önerim, ÇİN'e kiraz ihracatı ile ilgili olacak, neredeyse 30 yıldır deveci armudu yetiştirip Avrupa ülkelerine ihraç eden AĞAKÖY Kooperatifi üyeleriyle ve de Gürsu Belediye Başkanıyla konuyu tartışmalarının, onların tecrübelerinden yararlanmalarının çok değerli olacağına inanıyorum.
Üçüncü önerim, Ağaköy'deki KOOPERATİF oluşumunu incelemeleridir. Eğer bu oluşum Keles'te yoksa, kiraz yetiştiren köylerde, köy bazında kooperatiflerin kurulması, bu kooperatifler aracılığı ile, hem pazarlamada, hem de ihracatta etkin adımlar atılması, kazançlarının büyük bölümüne el koyacak aracı kurumları ortadan kaldıracak, onların kazançlarını artıracaktır.
Dördüncü önerim, yörelerinin iklim ve toprak özellikleri doğrultusunda yetiştirecekleri kirazın kalite ve veriminin yükseltilmesi yolunda bilimsel destek almaları olacaktı ama, Sayın Başkan belli ki konuya çok geniş açıdan bakıyor, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan'ın kış boyu kiraz yetiştiricilerine eğitim vermesini planlamış bile.
Beşinci önerim bu bilgili üretim düzeninin sürekliliğini sağlamak, sistemi gelecek nesillere geliştirerek aktarmak için, değerli bilim insanının da desteğini alarak, Keles'te Uygulamalı Tarım Meslek Okulunun açılmasını sağlaması olacaktır. İlkokuldan sonra çocukların bu okulda, derslerde öğrendiklerini, okulla birlikte oluşturulan kiraz ve diğer tür meyve uygulama bahçelerinde, seralarında, aromatik bitki yetiştirme alanlarında uygulama şansını yakalamaları, bilgi ve tecrübelerini geliştirmeleri, ileri yıllarda kendilerinin de yeni yöntemler bularak sistemi daima gelişen bir düzene sokmalarını sağlayacaktır. Daha önceki yazılarımda, bugün dünyanın tarım ürünleri ihracatında önde koşan ülkelerinde, ABD'de, Hollanda'da, İspanya'da, başarılarının altında çiftçilerinin bu tür uygulamalı eğitim almalarının yattığını, vurgulamıştım.
Bu arada değerli yazarımız İlhami Yıldız'a teşekkür ediyorum, bizlere Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin'i tanıştırdığı için, onun kafasındaki, sadece Keles için değil, Türkiye ekonomisi için çok değerli olacak düşüncelerini önümüze serdiği için.
Bakın kiraz kadar değerli bir başka üretime de el atıyor sayın Başkan ve gene bilim dünyasının desteğini alarak, BTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Arif Karademir ile temas kuruyor, başta Kocayayla'nın bitki florası olmak üzere, bölgede aromatik bitki yetiştiriciliğini gerçekleştirmeyi planlıyor.
Tabii Keles'in tüm bu değerlerinin üzerinde, tek başına bayrak sallayan Kocayayla'ları var, tarih boyunca yörenin doğa ve kültür hazinesi olmuş Kocayayla, her yıl ''Geleneksel Keles Kocayayla Şöleni'' düzenleniyor, çok ilgi çekiyor. Aslında burası Keles için paha biçilmez bir değer, şölenin çok ötesinde, yılın büyük bir bölümünde, Doğa ve Sağlık Turizmi Alanı olarak kullanılıyor, yılda 200 bin kişiyi ağırlıyor. 1200 m yükseklikte, 400 bin m2 açık çayır ve meradan oluşuyor. Etrafı çok değerli karaçam ormanlarıyla kaplı, çevresindeki meşe, gürgen, alış, kavak, erik ağaçları, mevsime göre değişen renkleriyle paha biçilmez bir doğa tablosu sunuyor bizlere. Uludağ için önerdiğim düzende, burada da dal budayarak, ağaçlar arasında yürüyüş yolları (hiking) ağı oluşturulabilir ve bölge, etkin tanıtımlarla, uluslararası hiking pazarına açılabilir. Bu konuda her zaman karar vericilere yaptığım öneriyi, Keles Belediye Başkanımıza da yapıyorum, yaz aylarında ekibinizle birlikte Alp dağlarına gidin, orada oluşturulmuş yürüyüş yolları ağını ve her gün yürüyüş yapan on binlerce insanı izleyin ve kendinizi bu pazara da hazırlayın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?