USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ucuz uçmanın yolu

19-11-2019

Yaz sezonunda uçak bilet fiyatlarının çok yüksek oluşundan hepimiz şikayet ettik. Tatil sezonu bitip, okullar açılınca bilet fiyatları arz talep dengesi gereği ucuzladı. Talebin azalmasıyla havayolu şirketleri promosyon kampanyalarıyla bilet fiyatlarını oldukça düşürdü.

Dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olarak THY de cazip teklifler sundu. THY, 6-7 Kasım 2019'da biletleme dönemi olan kampanya ile 1 Aralık 2019 ile 30 Ocak 2020 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 'Hep Güzelsin Türkiyem' adlı kampanya ile tüm yurtiçi uçuşlarda 99.99 TL'ye binlerce ucuz bilet saattı.
Pegasus ise, yurt dışı uçuşlarda 11 Euro+ Vergilerle 50 bin koltuğu satışa arzetti. Onur Air ise, erken rezervasyon avantajı ile Kuveyt, Köln ve Odessa'ya indirimli biletler satışa sundu. Aynı şekilde Atlas Global Avrupa'ya yaptığı uçuşlarını 129. USD-169. USD arasında fiyatla satıyor.
Sun Express ise Kayseri ve Samsun'dan Stutgart'a 76.99 Euro'dan uçuyor. Promosyonların ilgi gördüğü ortada. Uçakla seyahat etmek hepimizi arzusu. Ancak giderek artan uçak bilet fiyatları bizi bu arzudan alıkoyuyor. Daha ucuz bir uçak yolculuğu yapabilmek, yani ucuz uçak bileti alabilmenin yolu nedir?
Kimileri aylar öncesinden uygun fiyatlı bilet bulmaya çalışırken kimileri ise gece rezervasyon yaparak, son dakika bekleyerek ya da tarayıcılarındaki çerezleri silerek daha uygun fiyatlı bilet bulacağına inanıyor. Peki tüm bunlar doğru mu? Ucuz uçak bileti almanın püf noktaları nelerdir?
Dünyanın en eski havayolu şirketi olan KLM (100'üncü yılını geçen ay kutladı) uzmanları ucuz bilet alabilmenin nasıl olabileceğini şöyle anlatıyorlar.
1. SON DAKİKAYA KADAR BEKLEMEK DOĞRU MU?
En uygun uçak biletinle ulaşmak için belirli gün ya da zaman aralığı verilmiyor; bilet fiyatları için gün ve saatler değişiklik gösterebiliyor. Bazıları son ana kadar bekleyerek en uygun uçak bileti fiyatına ulaşacağına inansa da bu aslında doğru değil.
Son dakika rezervasyonları ne yazık ki ucuz bilet garantisi vermiyor. Gideceğiniz rotaya göre ucuz bilete ulaşmanın yolları da farklılaşabiliyor. 
Örneğin; kısa mesafeli Avrupa uçuşlarında satışa sunulan ilk biletler her zaman en uygun fiyatlı oluyor. Bu nedenle Avrupa'ya uçacak kişiler ne kadar erken rezervasyon yaparlarsa o kadar uyguna bilet bulma şansları var. Kıtalararası uzak uçuşlarda ise promosyonları beklemek çok daha mantıklı.
2. PROMOSYON HAFTALARI!
Kıtalararası uçuşlar için KLM ( ve diğer bazı şirketler) belirli dönemlerde çok cazip teklifler sunuyor.
Tercih edilen uçuşun promosyon koşullarına uygun olması durumunda, erken rezervasyonlarda büyük fırsatlar yakalamak mümkün. Bazı durumlarda promosyonları beklemek iyi bir fikir olmayabilir.
Örneğin; gitmek istediğiniz yere çoktan karar verdiyseniz ve o varış noktası için bir promosyon yoksa ne yazık ki herhangi bir indirimden yararlanamayabilirsiniz. Bu kesinlikle en yaygın yöntemlerden biri. Ucuz bilete ulaşmak için mümkün olduğunca çok farklı bilgisayardan anonim arama yapmak tavsiye ediliyor.
Havayolu firmalarının tarayıcı çerezlerini kullanarak daha yüksek fiyat göstereceğine inanılıyor.
Bilgisayarınızdan uçuş bakarken birkaç dakika ara vermek fiyatların değişmesini sağlayabilir. Ancak bunun nedeni binlerce kişinin aynı anda sitede bilet rezervasyonu yapması olabilir. 
Fiyatlar dinamiktir; yani arz talep oranına göre değişiklik gösteriyor. 
Eğer insanlar uçuşlarını iptal ederse bilet fiyatları da düşüşe geçebilir ve bu durum bir saatten diğerine değişiklik gösterebilir.
Yani, tüm bunları yaparak ucuz bilet alabilmek mümkün olabiliyor. Ama bu durum her zaman o kadar kolay olmaz.
Ama, söylenenleri yaparak şansınızı denemeye değer.
İyi ve ucuz uçuşlar Türkiye'm...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?