USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yasaklama olabilir

13-11-2019

 Söylentilere göre ekonomi alanında yapılacak olumsuz yorumları terörist bir eylem olarak değerlendirilmesini sağlayacak bir yasa çalışması yapılmaktaymış. Yaşanan olumsuzlukların yurtdışına bağlandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu savın toplumun büyük çoğunluğu tarafından da kabul gördüğüne şahit oluyoruz.

Aslına bakarsanız, bu alanda daha önce bazı düzenlemeler yapılmıştı. Sözü edilen düzenlemelerle, sermaye ve para piyasaları hakkında yorum yapmak neredeyse yasaklanmış durumdadır.
Bu yüzden ekonomi yayını yapan TV kanalları dahi kapanmıştır.
Ülkemizde bugün ekonomi haberlerinin özgürce paylaşıldığı söylenemez.
Mesela A.B.D.' de bir TV'de iki kişi çıkıp neden bir hisse senedinin, tahvilin veya malın çok değerli ya da değersiz olduğunu tartışabilmektedir. Argümanlarını ortaya koyup, o menkul kıymetin değerinin düşeceği veya yükseleceği yönünde iddiaya girebilmektedir. Bunu yaparken kişi kendi düşüncesine destek bulabilmek için abartılı ifadeler de dahi bulunabilmektedir.
İşte pazar ekonomi dediğimiz şey budur. Tüm bilgi özgürce paylaşılmakta ve fiyatların sağlıklı oluşması sağlanmaktadır.
Bugüne geldiğimizde terörist grupların ülke ekonomisini hedef aldığı saikiyle hukuki düzenleme yapılması tartışılıyor. Piyasanın kendisinde tartışma, iddialaşma varken nasıl bir uygulama yapılabileceği merak konusudur?
Ekonomi alanında yorum yapılması noktasında tereddütler meydana gelmesi ekonomik iklimde kötüleşme yaşanmasına neden olmaz mı?
Geçen sürede böyle yasa olmaz dediğimiz o kadar yasal düzenleme yürürlüğe girdi ki; ekonomi üzerinde olumsuz yorum yapan kişi ve kuruluşların terör suçundan haklarında işlem yapılmasını sağlayan bir kanun çıkmaz diyemiyoruz.
Ancak sözü edilen anlamda bir yasanın çıkması durumunda ekonominin üzerinde olumsuz etkisi olması durumunda kimi sorumlu tutacağız?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?