USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İpek Yolunda bir yolculuk,Bursadan Çine

08-09-2015

…BURSA ZOO büyüyor, daha da renkleniyor, yeni sakinlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepeye, Bursa ZOO danışmanı Koen Brouwer tarafından anlatılan bu proje, kendisinin de basına yaptığı açıklama ile Bursanın 2015-2019 dönemi yatırım gündemine girdi.
Bildiğiniz gibi, Bursa ZOO, EAZA/Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliğine aday üye oluşumuzla ve de onların teknik desteğiyle dönemimde kurulmuş, 1998 yılında Bursalıların hizmetine girmişti.
Hayvanat Bahçemiz halen 200 bin m2 alan üzerine yerleşmiş durumdadır, imar planında yer alan 130 bin m2 büyüklüğündeki genişleme alanı ise, geçen sene Büyükşehir Meclisi kararı ile kamulaştırma planına alınmıştır.
Kamulaştırma işlemlerine bu yıldan itibaren başlanacak olan bu yeni alan üzerinde, Bursa ZOO, Anadolunun doğa zenginlikleri içinde başlayan İpek Yolunda bir yolculuğa çıkıyor, şöyle ki;
Kelaynaklar, Anadolu Vaşağı, Tek Hörgüçlü Deve ve diğer deve türleriyle ilerlerken, Hindistana geldiğinde Hint Fillerini ve Hint Antiloplarını kervana ekliyor, yoluna Küçük Pençeli Asya Samuru, Kırmızı Pandalar, Afrika Su Aygırları, Mandrill Maymunlarıyla devam ediyor.
Ekvatordan geçerken Yağmur Ormanlarına dalıyor ve o yoğun yem ve buhar içinde yaşayan türleri de aileye ekliyor.
Bu arada, Nil Timsahı, Bongo Antilopu, renkli Papağan türleri, Kızıl İbiş, Çalı Köpek Türleri ve Jaguarlarla Çine ulaşıyor…
İpek Yolundaki yolculuk devam ede dururken, ana gövde üzerinde ilk projede yer alıp ta, teminine ara verilen yeni hayvan türleri, barınakları yapılarak temin edilmeğe ve 2009 yılından bu yana, sizlerin Bursa ZOO ziyaretlerinize ayrı bir renk katmaya başladı, bunlar arasında Zürafalar ve Güney Amerika Kaplanı da ilgi odağınıza yerleşti.
Aslında bu renklenme halen devam ediyor, edecek te, bakın nasıl;
Mevcut alan üzerinde inşaatı bu yıl bitirilecek Penguen ve Fog havuzları içinde, başlangıçta 15 adet, akabinde 25e çıkacak penguenler ve gene başlangıçta 2 adet, akabinde 4 olacak foglar bu yıl bitmeden bizlerle beraber yaşamaya başlayacaklar.
Proje kapsamında, yeni barınakların yapımı da 2016-2019 yılları arasında, planlanan bir program içinde sağlanacak ve yeni hayvan türleri Bursa ZOO ailesinin bireyleri olarak bizlerle buluşacak, bunlar arasında, Güney Amerika Barınağına 2 adet akvaryum eklenerek, Kırmızı Karınlı Pirana ve Güney Amerika balık türleri yaşamaya başlayacak, ayrıca beyaz yüzlü maymunlar, zehirli kurbağalar, karınca yiyenler, siyah boyunlu kuğular, saf lamalar bu alanı zenginleştirecek.
Afrika Köyleri barınaklarının, Afrika boğa kurbağası ve zebra fareleri yeni misafirleri olacak.
Bursa ZOOnun Afrika Savannası, Avrupa hayvanat bahçeleri içinde, gerek büyüklük, gerekse çeşitlilik açısından öne çıkmakta, bu proje kapsamında yapılacak yeni barınaklarla, gergedanlar, hatta dünyanın nadir türlerinden beyaz gergedanlar ve zebra türleri Savanna ailesini daha da genişletecek.
Bu arada Bursa ZOO bilimsel araştırmalara da kapısını açmayı planlıyor, Üretim Merkezi kuruluşunu planlıyor.
Bu merkezde, Türkiyeye özgü endemik hayvan türleri ile nesli tükenmekte olan türlerin, çeşitli balık türlerinin, sürüngenlerin, kuş türlerinin ve küçük memeli hayvanların üretimi sağlanacak…
Velhasıl Bursa ZOO, kentimizin uluslararası aile içindeki yerini daha da renklendirecek bir yola koyuldu, bu vesile ile, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere, emeği geçen/geçecek olan herkese teşekkürler…

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?