USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gençlik başımda duman

21-08-2019

Öncelikle şu noktaya dikkat çekelim…

Süper Lig hedefiyle yola çıkan Bursaspor haliyle yetiştirmeci değil yarışmacı takım hüviyetindedir. Doğal olarak bir taraftan yarışırken diğer yandan da yetiştirmeye de çalışacak. Ancak Karagümrük maçında olduğu gibi alt yapıdan 9 oyuncu ile oynamak yani takımda topyekûn ‘gençleştirme harekâtını’ bir çırpıda gerçekleştirmek büyük sıkıntı yaratır hatta hata olur!

Ertuğrul Sağlam'ın göreve geldiği 2 Ocak 2009'dan şampiyonluk sonrası takımdan ayrılana kadar Bursaspor'da 67 futbolcu forma giyerken, bunlardan 10'u altyapıdan çıktı. Ertuğrul Sağlam bu dönemde Serdar Aziz, Volkan Şen, Eren Albayrak, Muhammed Demir, Bekir Ozan Has, Sercan Yıldırım, Taha Can Velioğlu, Emre Pehlivan, Okan Deniz ve Ozan Tufan'a şans verdi.

Bu çocukları yormadan/zorlamadan ısındıra ısındıra takıma adapte etmenin karşılığını da büyük ölçüde aldı.

Soru şu:

3 milyonu aşan nüfusunun önemli bir bölümünü futbol sevdalısı gençlerin oluşturduğu devasa bir kentten, geleceğin yıldızı etiketi yapıştırılacak futbolcu adayları neden çıkmıyor! Ya da adam olacak, star olacak diye yetiştirilenler, 21 yaş eşiğini geçemeyip nasıl ortadan toz oluyor?

Cruyff'a göre aslında özel eğitimle futbolcu yetiştirmenin bir formülü yok. Futbolcu yeteneklerini kendi geliştirebilir. Önemli olan onlara becerilerini takımı için kullanmayı sağlayacak koşullar yaratmak. Nitekim dünyanın en iyi futbolcularının Brezilya plajlarından ya da Afrika çayırlarından çıkması bu tezi güçlendiriyor.

Genel kanaat alt yapı eksikliğidir. İyi güzel de; sözgelimi Vakıfköy’e göre Afrika'daki alt yapı tesisleri çok mu mükemmel?

Mesela; yemeye ekmek bulamayan Nijerya, Kamerun, Gana sürekli dünyaya futbolcu ihraç nasıl edebiliyor?

Klişe: "Oyuncu yetenekliyse büyük yaş kategorilerinde oynatmak gerekir."Cevap: Genel olarak yanlış bir yargı. Oyuncunun yaşı, gelişimi, olgunluk seviyesi ve fiziksel durumu çok önemlidir. Özellikle ergenlik öncesi bir çocuğun büyük yaş gruplarında oynatılması ise tamamen yanlıştır.

Erkek çocukların ergenliğe ortalama 16 yaşında girdiği göz önüne alındığında bir oyuncu yeterli psikolojik ve fiziksel olgunluk seviyesine gelmiş olması şartıyla üst yaş kategorilerinde oynatılabilir.

Klişe: "İyi futbolcu çıkar ve oynar kardeşim, bakınız Sergen… Emre, Arda, Cengiz Ünder 18’inde çıkıp oynamadı mı?"

Cevap: Ülkemizde altyapı ve üstyapı arasındaki makas bu denli açıkken bir oyuncunun altyapıdan erken yaşlarda profesyonel takıma gelerek orada anlamlı bir fark yaratması kolay değil. Bu kadar nadir ve uzun aralıklarla gerçekleşen durumları biz ancak tesadüflerle açıklayabiliyoruz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?