USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NOSAB VE BOSİAD arası mini ekonomi zirvesi

09-07-2019

'Yalçın bey, merhaba' diye başlamış bir EKOHABER okuyucusu mali müşavir arkadaş. 
'Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum. İşin içinde olan biri olarak okurken kafamda canlandırıyor ve hayal de ediyorum, lakin son zamanlarda pek ekonomi hakkında yazmıyorsunuz, işleriniz mi tıkırında, tatile mi gittiniz yoksa emekliye mi ayrıldınız? Bu son ekonomik gelişmelerden hiç bahsetmiyorsunuz. Ama yine de ne yazarsanız yazın sizi keyifle okuyor ve okurken de Yalçın abi ile muhabbet ediyor gibi oluyorum. Yine de ekonominin gidişatını bir de sizden öğrenmek istiyorum' diye tamamlamış mesajını.
 Aslında bu arkadaşımız da benim gibi gazeteleri takip ediyor, ekonomi ile ilgili yorumları okuyordur ama belli ki bir de direkt, biz sanayicilerin ağzından bir şeyler duymak istiyor. 
Şunu söyleyebilirim, sabah akşam ekonominin ve üretimin içinde olan birisiyim. Her gün ekonomi gazeteleri ve dergileri benden önce masama gelir, onları okumadan edemem.
Televizyonda ekonomi kanallarını açarım. Programları izler, anlatılanları dikkatle dinlerim. Para piyasalarından tarım piyasalarına kadar her şey ilgimi çeker. Ama bir de realiteye bakarım. 
Mesela NOSAB'ın geçen yıl ile bu yılın enerji tüketimlerini kıyaslayınca gerçeklerle yazılanların pek de paralel olmadığını görürüm. 
Geçtiğimiz yıllarla kıyaslayınca işlerimizin iyi olduğunu söyleyemem. Gerçi ihracat yapan ve ihracatı bilen için durum bir nebze daha iyi olsa da iç piyasa için aynı şeyi söylemem mümkün değil. Benim yazmış olduğum şeyi her gün, herkes defalarca söylüyor. Aynı şeyleri tekrar etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum.
Geçtiğimiz hafta BOSİAD Yönetim Kurulu bölgemizi ziyaret etti. İki komşu OSB aramızda mini bir ekonomi zirvesi yaptık.
Heyette tekstil, otomotiv, inşaat, yan sanayi, ara mallar satan, ara sanayi, metal endüstrisinden, makine sektöründen ve kimya sektöründen arkadaşlar vardı.Verimli geçen bir toplantı yaptık. Çok güzel konulara değindik, hatta Suriyelilerin çalışma koşullarından dolayı oluşan haksız rekabetten kaynaklanan ekonomik kayıp ve haksızlıklardan da bahsettik. 
Organize Sanayi Bölgelerinin ilgili bakanlıklarca her türlü denetimine karşı, OSB dışındaki üretim tesislerinde bunların hiç birinin uygulanmadığına kadar konuştuk. Başka sorunlarımızı da görüştük ve çözümleri konusunda aramızda bir daha toplanmaya karar verdik.
Daha önceleri de bu konuları yazdık, işledik ama dönüp dolaşıp aynı yere gelince insanoğlu bazen 'ohh yoruldum' diyebiliyor.
Son olarak yeminli mali müşavir arkadaşıma şunu söylemek istiyorum. Ben yazı yararken asla ve asla salt eleştirel yazı yazmıyorum.
Elimden geldiği kadarı ile çözümlerini de yazmaya çalışıyorum. Eğer yazdıklarımdan bir kelime bile insanlara faydalı olacaksa ve olumlu netice verecek ise ne ala. Ekonomiyi severim ve hiç usanmadan milyon kere yazarım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?