USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Toplumun neşesi kalmadı

09-07-2019

Çok dinamik bir toplum olduğumuz söylenir. Buradan enerjisi yüksek, neşeli, hareketli insanlardan oluşan bir millet olduğumuz sonucuna varabiliriz. Çok kötü durumlarda dahi 'enseyi karartmadan' yola devam ettiğimiz bilinir.Bize en uygun motto 'bu da geçer'olabilir.
Yıllardır dış politika sorunları, doğal afetler, kazalar, terör eylemleri, ekonomik ve siyasi krizler neşemizi azaltmazken ne oldu da son aylarda bir karamsar atmosfere teslim olduk.
Toplum olarak her zaman sıkıntı içinde yaşamış ve olumsuzlukların enerjimizi düşürmesine izin vermemişken şimdi farklı bir durum söz konusudur.
Etrafınıza bakın, bireyler risk iştahı azalmış durumdadır, insanların işe bile giderken ayakları geriye gitmektedir. Çalışma ortamını bırakın, keyifli işlere dahi zaman ayırmaktan imtina edildiği görülmektedir. Donukluk, hislerin körelmesi, isteksizlik gibi kelimelerle tanımlanabilecek bir vaziyet vardır orta yerde.
Aktüel konular üzerinde yapılan yorumların genelde kötümser olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Peki neden böylesi bir olumsuz atmosfere girildi? Niçin neşemiz kaçtı?
Cevabımız 'hayal kırıklığı'dır. 
Son yıllarda 'yeni bir döneme' girdiğimiz öner sürülmüş ve toplum olarak bu iddianın benimsendiğine şahit olunmuştu.Eski Türkiye'de olan şeylerin Yeni Türkiye'de olmayacağı kabulüyle hareket edilmeye başlanmıştı. Güven o kadar tepe yapmıştı ki; 'aya otoyol' yapılabileceğinin bile dillendirildiğine tanık olunmuştu. 
Hesapsız devasa yatırımlar, büyük borçlarla gerçekleştirilirken kimse cılız eleştirilere kulak asmadı. 
Hayatın güzel anlarını sosyal medyadan paylaşmak önemli bir tatmin enstrümanı halini almıştı.
Ne olduysa birden son yıllarda oluşan benzersiz güvenin aslında var olmadığı farkına varıldı.
Kafalarda inşa edilen hayal dünyasının var olmadığının anlaşılması tarihte görülmemiş bir hayal kırıklığının oluşmasına neden oldu.
İşte bu nedenle toplum güvensiz, enerjisiz, neşesiz hale gelmiştir. Kendine güvenin bu kadar tepe yaptığı bir dönemi daha önce yaşamadığımız için yaşayarak bu olumsuz iklimden nasıl çıkacağımızı göreceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?