USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İnternet ortamında terör suçu içeriklerine erişimi doğrudan engelleme yükümü

28-05-2019
Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile bu suçları 'Terör tanımı'na giren amaçlar doğrultusunda diğerleri ile beraber veya tek başına işlenmesi veya amaçlanan suç işlenmese dahi örgütlerin mensubu olunması terör suçunu oluşturur.
İnternet ortamında yapılan yayınlar yoluyla da bu suçları teşvik eden içeriklerin bulunduğu yazılı basında yer almaktadır.
İnternet ortamı, haberleşme ile kişisel veya kurumsal bilgisayar sistemleri dışında kalan ve kurumsal bilgisayar sistemleri dışında kalan ve kamuya açık olan internet üzerinde oluşturulan ortamı ifade eder.
İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur.
Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.
Ancak, erişim sağlayıcı diğerleri yanında ve ayrıca;
a) Herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun (Kısaca 'Kanun') hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemekle,
b) Erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlüdür.
Burada özellikle kullanıcıların yayınladığı hukuka aykırı içerikten Kanun hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemek yükümlülüğü yeterli olmasa gerekir.
İçerik sağlayıcı, özellikle terör suçu içerikleriyle sınırlı olarak yer sağladığı terör suçu içeriğini kontrol etmek veya terör amaçlı hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü olması zorunludur.
Bu gerekçe ile ilgili Kanun'un 5 (I.a) madde bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi önerilmektedir;
'a) Kullanıcı Yayınlarını İzleme Kurulu oluşturarak, kullanıcıların yayınladığı terör suçu içeriklere erişimi re'sen engellemekle ve herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, bu Kanun hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemekle,'
Yürekten esenlikler ve en içten
saygılarımızı sunarız.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?