USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uluslararası Beton Kongresi - 1

21-05-2019

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin İstanbul Şubesi ile birlikte hazırladığı Kongre 2-4 Mayıs tarihlerinde Bursa'da düzenlendi. Kongre; rahmetli ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Erdoğan anısına yapıldı. Hocamızla benim de geçmişte temasım olmuş; mütevazi ve katkıcı kişiliği ile beni de çok etkilemişti. Sektörümüz Hocamızı; kitaplarıyla, yetiştirdiği öğrencileriyle, verdiği konferanslarla unutmayacaktır.
Ana teması, 'Beton Teknolojisindeki Son Gelişmeler' olan Kongre çok olumlu geçti. 3 gün süren kongrenin tüm sunumlarına katılmaya çalıştım. Eski bir Çimentocu ve Betoncu olarak sunulan tebliğlerden yararlandım ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Sınai anlamda 1900'lü yılların başından beri hayatımıza giren Beton, dünyanın gelişmesinde çok önemli bir rol üstlendi. 1800'lü yılların ikinci yarısında sanayi üretimi olarak gelişmeye başlayanÇimento Sektörü bugün yılda 5 milyar ton üretime yaklaştı. (2019 yılı tahmini 5.2 milyar ton).Bunun çok önemli bir kısmının Beton üretiminde kullanıldığını düşünürsek; yılda 10 milyar metreküpün üzerinde Beton üretiliyor demektir.
Beton üretimi; yakın zamanlara kadar klasik elle karma veya basit Betoniyerlerle yapılıyordu. Ancak
Hazır Beton üretimi ve yerleştirmesiyle ilgili; Beton Santrali, Taşıma Mikseri, Pompalama araçlarının devreye girmesiyle konunun ayrıntıları daha fazla önem kazanmaya başladı. Önceleri düşük mukavemet sınıflarında üretim yapılabilirken, bu teknolojik ekipmanlar ve bunların bilgisayar kullanımıyla desteklenmesi sayesinde çok daha yüksek sınıflarda Beton üretimi mümkün hale geldi. Bu gelişmede; yüksek dayanımlı Çimentoların üretimi, Kimyasal Katkılardaki gelişmeler, Agrega hazırlamada daha titiz davranılmasının önemli katkıları oldu.
Üniversitelerimizin ilgili Fakültelerinde, özellikle malzeme bölümlerindeki öğretim üyeleri ve araştırmacılar, AR&GE çalışmalarına çok önem verdiler.
Nitekim Kongrede sunulan 70'in üzerindeki Yurtiçi ve Yurtdışı tebliğler bize yeni ufuklar açtı. Her ne kadar 'Betonlaşma' gibi negatif imaj yaratmaya yönelik söylemler olsa da; kaçınılmaz gerçek, Beton'un hayatımızın bir parçası olmaya devam edeceğidir. Betonu sadece bina yapım malzemesi olarak görmek doğru değildir. Kentlerimizin, yerleşim yerlerimizin altyapıya, ulaşıma ihtiyaçları var. Üstelik daha da artacak.
O zaman bu inşaat bileşenini; en doğru, en ucuz ve en uzun ömürlü olarak nasıl yapmalıyız sorularına doğru cevaplar hazırlamamız lazım. Bugün tüm dünyada Beton en ucuz Sınai üründür.
Ülkemizde; gerek Çimento, gerekse Hazır Beton üretimi yönünden çağımızın en ileri teknolojileri kullanılmaktadır. Bu üretimlerde dünyanın ilk 5 ülkesinden biriyiz. Araştırma ve Geliştirme çalışmalarında uluslararası pek çok kongre ve toplantılarda ülkemizden etkileyici tebliğler sunulmaktadır.
Bursa'daki Kongreyi hazırlayan İMO Genel Başkanı Sayın Cemal Gökçe'ye, Bursa Şube Başkanı Sayın Mehmet Albayrak'a ve İstanbul Şube Başkanı Sayın Nusret Suna'ya, tüm kurullara ve ekiplere çalışmaları için teşekkür ediyorum. Bu tür Kongrelere Yurtiçinde ve Yurtdışında pek çok kez katıldım. Onlara eşdeğer bir çalışma ortaya konuldu. Bunun aynı zamanda Bursa'nın, Uluslararası kongre düzenlemekte yetkinlik kazanmasında önemli bir basamak oluşturduğu kanısındayım.
Bu kongreler sadece sunulan tebliğler ile sınırlı değildir. Sektörün teknik kadroları birbiriyle görüşmektedir. Ayrıca; sektöre hizmet, malzeme ve ekipman sunan şirketlerin yetkilileriyle, Akademik dünyanın Yurtiçi ve Yurtdışı mensuplarıyla bilgi alışverişinde bulunulmaktadır. Bilgi; günümüzün en önemli ve en pahalı unsurudur. Onu elde etmek için bu tür organizasyonlara, kamu da dahil olmak üzere mutlaka katılmalıyız. Dünya teknolojide hızla koşarken, bizim yürüyerek gitmemiz düşünülemez. Hele ayağımıza kadar geliyorsa... Bilginin en gelişmişine ulaşmalı ve paylaşmalıyız. Gelişmek ancak böyle mümkün olur.
Kongre ve tebliğlerle ilgili görüşlerimi gelecek yazımda sizlere sunacağım.
Daha gelişmiş bir Türkiye'yi birlikte
gerçekleştireceğiz.
Güzel günler diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?