USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

'İhracat nasıl yapılır?'

30-04-2019
Bir takipçim facebook'un mesaj bölümünden bana yazarak kendi durumunu açıklamış ve 'nasıl ihracatçı olurum?'diye sormuş.
Mesajının sonunda da 'Yalçın abi, internetten çok araştırdım, seminerlere katıldım fakat bir de sizin ağzınızdan dinlemek istiyorum' diye belirtmiş.
Hal böyle olunca ben de hem girişime niyetli olan değerli arkadaşa hem de yazımı okuyan başka girişime niyetli arkadaşlara ışık tutsun diye bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım.
 İhracatçı olduğumu bir kenara bırakarak, bu soruyu ihracat yapan arkadaşlarıma sormayı daha doğru buldum ve kendi tecrübelerimle harmanlama yapmak sureti ile özetle nasıl ihracatçı olunur sorusuna cevap aradım.
 1. Öncelikle belirtmeliyim ki eğitim ve bilim her konuda olduğu gibi burada da önemli. Ben aynı zamanda Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum ve okulda az çok ticari ve finansal kavramların eğitimini aldım, yani birinci önceliğimiz eğitim olmalı diye düşünüyorum.
2. İhracat yapabilmenin çok çeşitli yöntemleri var. Eğer işe üreterek başlamak istiyorsanız, iç piyasayı ve bütün dünyayı düşünerek üretim planları yapmanız gerekmektedir.
3. Unutmayınız, ihracat da arz ve talep üzerine gerçekleşir.
4. Tüccar kendi pazarında satmak istediği bir ürünü yurt içinden temin edemiyorsa ya da istediği kalite ve fiyatta değilse elbette ithalat yapmayı tercih edecektir. Eğer bu soruyu soran tüccar genç ise ihracatçı demektir.
5. İnsanlar maddi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yüzyıllardır birbirleriyle ticaret yapmaktadır. Günümüzde ise artık sadece birbirimizle değil dünyanın her tarafından mal alıp, satabilirsiniz.
6. İnsanlar ihtiyacı olan bir ürünü yurt içinden bir yere sipariş verebildikleri gibi, yurt dışından da başka yerlere verebiliyorlar.
7. İnternet vasıtası ile de artık ihracat yapabilme şansınız mevcuttur ve dünyanın her yerine mal ihracatını internet üzerinden yapabilirsiniz.
8. Soruyu soran arkadaşımız nasıl ihracat yapabiliriz diye sormuş ama dış ticaretin ihracat, ithalat ve reexport gibi daha birçok çeşidinin olduğunu da unutmayalım.
9. İhracatı veya dış ticareti kafaya koymuş ve iş dünyasına bu şekilde başlamak bence çok ileri bir görüş ve güzel başlangıçtır, zira dünya artık çok küçülmüştür.
10. Dış ticarete niyetlenen bir girişimcinin özellikle İngilizce bilmesi işlerini oldukça kolaylaştıracak ve böylelikle ilişkilileri daha iyi olacaktır.
11. Ülkelerin stratejik olarak kısıtladığı ürünlerin dışında her türlü mal, fikir, düşünce dünyanın her tarafından alınır ve satılır.
Soruyu soran ve geleceğin girişimci adayı olan arkadaşım sayesinde ortaya çıkan bu yazı ileride daha da geniş kavramlı olarak anlatılmaya tarafımca devam edilecektir.
 Saygılarımla.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?