USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fiyat hareketleri önemlidir

16-04-2019

Serbest piyasa ekonomisinin en etkin uygulandığı ülkeler refah toplumuna ulaşabiliyor. Serbest piyasa, özgür ve kurum ve kuralları işleten ülkelerde hayatiyet bulabiliyor.Serbest piyasa kurallarının işlemesiyle iş hayatı dengeli bir şekilde yoluna devam edebiliyor. Zaman zaman oluşan aşırılıkların ortadan kalkmasına yardımcı olur, normalleşmenin sağlanmasında önemli rol oynar. Serbest piyasa bir ekonominin sigortasıdır. Piyasa, tüm verileri süzer ve bir sonuca varır. Bunu, görmediğimiz ancak bir yerde çalıştığını bildiğiniz bir bilgisayar gibi anlayabiliriz. Sözü edilen yolla, sürekli oluşan yeni bilgiler işlenerek yeni duruma vaziyet edilmesi toplumsal ölçekte ilerler. Henüz önemli bir haber ortada yokken, piyasalarda olumsuz hareketlerin oluşması da bu elle tutulamayan, gözle görülemeyen bir mekanizma tarafından sağlanmaktadır. Piyasada bizi bazen olumsuz etkileyen hareketlerin olmasının sebebi piyasanın kendisinde değil, o hareketin başlamasına neden olan unsurlardır. Son zamanlarda yabancı kurumsal yatırımcının piyasalarımızda yaptığı işlemler üzerinden bazı tartışmalar yürütülmektedir. Bu konuda ortaya atılan iddialardan kafaların karışık olduğu görülmektedir.
Piyasa bir yönde harekete karar vermesinden, kurumsal yatırımcının hareket yönünde pozisyon almasından sonra piyasada çok sert dalgalanmaların olduğu bilinmektedir. Bu nedenle finans biliminin yarattığı enstrümanları, teknolojiden aldığı destekle kullanan bu büyük organizasyonların piyasadaki tüm hareketlerden sorumlu tutulmaktadır.
Aslında yönü belirleyen piyasadır. Başlayan hareketi hızlandıran kurumsal yatırımcı olsa da ulaşacağı değeri yine piyasa belirlemektedir.
Daha basit bir anlatımla, piyasada belirleyici toplumsal tercihlerdir ancak hareketlerin hızı üzerinde bazı güçlü yatırımcıların etkisi olabilmektedir.Serbest piyasa olmazsa olmazdır ve belirleyici tek güçtür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?