USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Enerji-3

19-03-2019
Nükleer Enerji'ye geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim: Dünya'da 448 reaktör çalışmakta ve 58 reaktör inşa halinde. Toplam Kurulu Güç 391.744 Megavat. En büyük güç 72.000 Megavat ile Fransa… Sonraki sıralama şöyle: Ukrayna: 52 bin, Belçika: 51 bin, İsveç: 40 bin, Güney Kore: 30 bin, ABD: 20 bin, Almanya: 13 bin megavat.
Ülkemizin hedefi 10.000 megavat. Üretimin kalanı; diğer ülkelerde -Japonya da dahil olmak üzere- yapılıyor. Bu konuda bir teknik insan olarak net bir görüşüm oluşmadı. Bir yandan enerjiyi ekonomik olarak üretmeliyiz diye düşünürken, diğer yandan da çevre açısından konuya baktığımda ürküten örnekler var.
Ama şimdi 21. yüzyıldayız. Güvenlik için alınan önlemlerde kontrol sistemleri ile birlikte çok ileri gidildi.Konu biraz da; neyi, nasıl, hangi kalitede yaptığınız ve nasıl çalıştırdığınız ve kontrol sistemini nasıl kurup, işlettiğiniz ile ilgili…
Yenilenemez enerji kaynakları ve Hidrolik kaynaklar hakkında verdiğimiz bilgilerden sonra yenilenebilir enerji kaynaklarına devam edelim. Bunlar:
a)Hidrolik Kaynaklar
b)Jeotermal Kaynaklar
c)Rüzgar Enerjisi
d)Güneş enerjisi
e)Biyokütle enerjisi
f)Dalga/Gelgit Enerjisi

Hidrolik kaynaklar tüm dünyada ve ülkemizde en önemli kaynaklar olduğundan önceki yazılarımda bilgi verdim. Diğer kaynakları da irdeleyelim.
JEOTERMAL
KAYNAKLAR:

Ülkemizde Maden Tetkik ve Arama (MTA)'nın gerçekleştirdiği çalışmalar baz alınarak sıcaklıkları 100°C'a ulaşan 600'den fazla termal kaynak belirlenmiştir. Isıtma, soğutma, elektrik üretimi ve mineral üretimi gibi farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bu enerji türü aynı zamanda sağlık ve turizm sektörlerine de kaplıcalar vasıtasıyla yardımcı olmaktadır. Dışa bağımlılığı yoktur. Üretim verimleri yüksektir. Yatırım maliyeti düşüktür. Ancak kaynakların yapılarında bazı zararlı kimyasallar bulunmaktadır. Araştırma ve hazırlık maliyetleri yüksektir. Yerleşim bölgelerine yakın olmalıdır.
RÜZGAR ENERJİSİ:
Güneş ışınlarının dünyaya geliş açısındaki farklılıklar sayesinde oluşan basınç ve dünyanın dönüşü ile ortaya çıkan rüzgar ile elde edilen enerji türüdür. Yoğun rüzgar olan yerlerde kurulan rüzgar türbinleri sayesinde elde edilen Rüzgar Enerjisi ülkemizin belirli bölgelerinde önemli bir potansiyel taşımaktadır.
Teknolojik gelişmeler sayesinde rüzgarın tahmin edilebilir olması bu enerjiyi daha etkili kullanabilmemize yardımcı olmaktadır. Rüzgar Enerjisi sürekli bir enerji kaynağıdır. Dışa bağımlılığı yoktur. Çevreye zararı yok denecek kadar azdır. Yeryüzünün neredeyse % 95'inde bu enerjiden faydalanılabilir.Ancak Rüzgar Türbinleri için büyük alanlar gereklidir. Görsel açıdan kirlilik yaratmaktadır. Verimleri genelde düşüktür.
GÜNEŞ ENERJİSİ:
Dünyaya gelen güneş ışınlarının Güneş Panelleri yardımı ile ısı ve elektriğe dönüşmesi sonucu oluşur. Çevreye hiçbir zararı olmadan elde edilebilir. Önceleri çok daha maliyeti yüksek olan bu enerji türü şimdilerde daha uygun maliyetler sayesinde hızla artmaktadır. Örneğin Enerji Bakanlığı, Konya Karapınar'da 1000 megavatlık bir yatırımı sürdürmektedir Ayrıca ısıtma amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Ülkemizin her tarafında, köyler dahil, bu amaçla evlerin çatılarında güneş panelleri konulmaktadır.
Enerji konusunu gelecek haftaki makalemle tamamlayacağım.
Kalın sağlıcakla….
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?