USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Geçen haftanın gündeminden esintiler (2)

05-03-2019

Geçen hafta tarımsal varlığımızı ve tarımsal yeteneklerimizi geliştirme yolunda Hollanda'yı örnek alabileceğimizi yazmıştım. Bu örnekten ilham alarak, en etkili adımın uygulamalı eğitim sisteminin devreye sokulmasını, çiftçinin kooperatif çatısı altında yapılanmasının gerekli olacağını vurgulamıştım.
Evet, en etkin ve güçlü adımı BTSO'nun sanayi için önerdiği, UYGULAMALI EĞİTİM adımını tarım alanlarımızda çalışacak gençlerimiz için Anadolu'nun her bölgesinde, köylerde UYGULAMALI TARIM MESLEK OKULLARI, UYGULAMALI HAYVANCILIK MESLEK OKULLARI kurarak atmalıyız. 4 mevsim iklim koşulları altında, üzerlerinde bilgili, verimli çalışma bekleyen çok değerli tarımsal hazinemizi, sadece bizim değil, dünya pazarlarının önüne açacak çiftçileri doğru yetiştirmeliyiz.
Çok sevdiğim bir sözümüz vardır, sıkışınca 'Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok'' deriz, önümüze çıkan uygun örneği uygulamaya sokarız, gerçekten de gerek yok, karar vericilerimiz ve uygulamalara öncülük yapacak insanlarımız, örneklerini daha önce bu köşede sizlerle paylaştığım, Hollanda'daki, İspanya'daki, Kaliforniya'daki ve benzeri yerlerdeki uygulamaları yerinde incelesinler, bizim koşullarımıza uygun benzer düzenleri tarım ve hayvancılık bölgelerimizde oluştursunlar. Gelin bu uygulamalara tekrar bir göz atalım;
Hemen Hollanda'dan bir örnek, geniş bir tarım alanı, bu alanda top marul yetiştiriliyor. Tarlada, çevredeki tarım meslek okulu öğrencileri, kız/erkek, çalışıyorlar, ekiyorlar, gübreleyip çapalıyorlar, ürün olunca topluyorlar, paketliyorlar ve ürünün büyük bölümünün, tarladan tırlara yüklenerek Almanya'ya ihraç edilmesini sağlıyorlar. Bilim adamları, araştırmacılar top marul için verimi çok artıran gübrenin, tavuk dışkısı olduğunu bulmuşlar. Marul tarlalarını etrafında tavuk çiftlikleri oluşturulmuş, bir yandan tavuk yetiştiriliyor, diğer taraftan tavuk dışkılarından gübre üretiliyor ve marul üretiminde kullanılıyor. Ve bu alanda yıl boyu, devamlı marul ekimi yapılıyor, devamlı ürün alınıyor.
İspanya'dan bir kooperatifçilik örneği, 500 haneli bir köy, hayvancılık yapıyorlar, bir kooperatif çatısı altında birleşmişler, bizim Ağaköy gibi, hepsinin kendi tarlaları var, hayvan yemi yetiştiriyorlar, ürettikleri yemi, kendilerinin de ortağı olduğu, kooperatifin yem şirketine satıyorlar, her evde 10-12 süt ineği var, ihtiyaçları olan yemi kendi şirketlerinden satın alıyorlar, ürettikleri sütü, gene kendilerinin de ortak olduğu kooperatifin süt ürünleri şirketine satıyorlar. Sistemin tüm ayaklarında oluşan bilimsel gelişmelerden haberleri oluyor, uygulamaya sokuyorlar. Ve sonuçta o beş yüz hanede yaşayanlar müreffeh bir yaşam sürdürüyor.
DSİ'deki çalışma yıllarımın başında, Güney Kaliforniya'da uygulamalı tarım ve hayvancılık okulunda staj yapmıştım. Tarım bölümündeki öğrencilerin tarlaları, hayvancılık bölümündeki öğrencilerin çayırları, ahırları, sığırları vardı. Derste öğrendiklerini tarlada, çayırda, ahırda uygulamaya sokuyorlardı.
İşte bu örneklerden hareketle, hem Milli Eğitim Bakanımıza, hem de Büyükşehir Belediye Başkanımıza sesleniyorum, gelin Türkiye'ye örnek olacak benzer bir çalışmayı Bursa'da başlatın, elinizde bu çalışmalara hazır çok değerli bir varlığımız var, KARACABEY HARASI, gelin burada Uygulamalı Tarım Meslek Okulu ve Uygulamalı Hayvancılık Meslek Okulu açın, okulun gereksinim duyacağı hayvancılıkla ilgili birçok tesis haranın içinde var, ayrıca haranın geniş tarım alanları içinde uygulama tarlaları da oluşturulur. Böylece çevredeki 1.sınıf ve sulanan topraklara sahip, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Susurluk köylerindeki çocukları, kendi alanlarında uygulamalı bir düzen içinde yetiştirin. Bu düzeni, üniversitelerimizin ilgili bölümleri yeni gelişen bilgilerle zenginleştirsinler. Bu çalışmalarınıza paralel olarak, bölgedeki köylerde, Hollanda, İspanya ve Ağaköy'deki gibi, kooperatif yapısını oluşturun, ürün kalitesini ve verimliliklerini artırın, kooperatiflerin çatısı altında, Sayın Cumhurbaşkanının rahatsız olduğu, pazarlamacıları devre dışı bırakarak, ürettikleri ürünlerle doğrudan pazardaki yerlerini kendilerinin almalarını sağlayın.
Burada atılacak bu adımlar, ülkemizin her bölgesine yayılabilir ve sonuçta, belki hemen değil ama, zaman içinde Türkiye de, Hollanda paralelinde, tarım ve hayvancılık ürünleri ihraç eden ülkeler zincirinin ön sıralarında yer alır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?