USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bir duayeni kaybettik

26-02-2019

Sayın Burhan Evcil, 1941 yılında Çorum'un Alaca ilçesinde doğdu. 24 Ocak 2019'da aramızdan ayrıldı. Ben, Burhan Bey ile Ankara'da ÇİTOSAN Genel Müdürlüğü'nde görevli iken tanıştım. O zaman aynı kuruluşun Trabzon Fabrikasında görev yapıyordum. Kısa süre sonra onun Trabzon'a Fabrika Müdürü olarak atanmasıyla 1978 yılında 3 ay birlikte çalıştık.
2 yıl aynı kuruluşun farklı fabrikalarında görev yaptıktan sonra, 1980 yılı Eylül ayı başında onun Genel Müdür olarak görev yaptığı Bursa Çimento Fabrikası'nda, daveti üzerine Teknik Müdür olarak tekrar birlikte çalışmaya başladık. Bu çalışma 35 yıl kesintisiz sürdü. Sanıyorum bu kadar uzun süreli birlikte çalışmak pek fazla görülmemiştir. Bunun son 12 yılında ben Genel Müdür olarak, Burhan Bey'de Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatör olarak görev yaptık.
Burhan Bey göreve başladığı 1980 yılı Mart ayında Bursa Çimento'nun 230.000 ton/yıl + 250.000 ton/yıl olmak üzere toplam 480.000 ton/yıl klinker üretim hattı (2 hat) bulunuyordu. Ayrıca bir de pazarlama için Limited Şirketi vardı.
Bugün Bursa Çimento Grubunda; Bursa Çimento, Çemtaş, Bursa Beton, Roda, Çimento İnşaat, Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ares, Agrega şirketleri bulunmaktadır.
2017 yılı rakamlarına göre Bursa Çimento Grubu 922 Milyon TL cirosuyla Anadolu'nun en büyük 59. şirketi durumundadır. 1.400.000 ton/yıl klinker ve 2.850.000 ton/yıl öğütme kapasitesine sahiptir.
Bu gelişmelerde ana kararlar Bursa Çimento Yönetim Kurulu'nda alınmış ve yürütülmesi için Başkan ve Burhan Bey yetkilendirilmiştir. Çemtaş'ın hisselerinin %90'ından fazlasının alınması ve fabrikanın kapasitesinin 50.000 ton/yıl Kaliteli Sıvı Çelikten, 193.000 ton/yıl'a çıkarılması, Denge Çubuğu Üretim Tesisinin kurulması, kalitesindeki gelişmelerle; ÇEMTAŞ, üretiminin yarısını yurtdışındaki dünyanın büyük firmalarına ihraç eder duruma gelmiştir. Bu gelişmelerin her aşamasının detayında Burhan Bey'in büyük emekleri vardır. Bursa Çimento bugün şirketin sermayesinin %57'sine sahip bulunmaktadır.
Bir diğer gelişme RODA şirketi için yürütülmüştür. Başlangıçta; hazırlanmış bir ÇED Raporu ve 35.000 m2'lik bir sahil arsasından bugün hedeflerini yakalamış, ülkemize döviz kazandıran, ihracat ve ithalat işlerinde önemli görevler üstlenen bir şirket haline gelmiştir. Ankaralı DORA ortaklık grubuyla %50'şer oranda kurulan ortaklık, özel bir statüye sahiptir. Halen bu hüviyetini sürdürmektedir. Burhan Bey başlangıçta bir kaç kişilik bir ekiple çalışmaya başlamış ve bugün çok daha geniş sahası, modern antreposu ve Liman Ekipmanlarıyla tercih edilen bir işletme olmuştur.
Beton Şirketi'ne gelince; 1986 yılında 50.000 m3/yıl kapasiteli bir tesisle işe başlanmış ve bugün yaklaşık 3 Milyon m3/yıl kapasiteye ve 16 tesise ulaşmıştır. Firma, Türkiye'nin ilk 5 Hazır Beton firmasından biridir. Bu şirketin oluşması ve gelişmesinde Burhan Bey ile birlikte mesai harcadık.
Diğer bağlı şirketlerle birlikte yapılan tüm işlerde, Bursa Çimento Yönetim Kurulu'nun kararları ve verdiği yetkiler çerçevesinde ömrünü gruba hizmetle geçirmiştir. Doğru dürüst yıllık izin dahi kullanmamış, işe odaklı bir hayat sürdürmüştür.
Bunların yanında Çimento Sektörü'nün üst organizasyonları olan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nda (ÇEİS) Yönetim ve Denetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuş, tecrübelerini, birikimlerini, sektörle paylaşmıştır.
Sayın Evcil ilkeleri olan, onlardan taviz vermeyen bir yöneticiydi. Yetkiyi Yönetim Kurulundan alır, onu bizlerle birlikte mevzuata tam uygun olarak yürütürdü. Daima çalışanlarının fikrine saygı duyar, müzakere eder, yetkileri kısmen aktarırdı. Güven duygusu hem Yönetim Kurulları, hem de kendisi için en önemli konulardan biriydi.
Geriye dönüp baktığımda alınan tüm kararların, yapılan tüm yatırımların neredeyse kusursuz olmasında Yönetim Kurullarının ve Burhan Bey'in ilkeli, güvene, bilgiye, tecrübeye önem veren yönetim anlayışının çok önemli olduğunu görüyorum.
Allah Rahmet Eylesin. Bursa Çimento camiasının ve Çimento Sektörünün başı sağ olsun. Nurlar içinde yatsın değerli büyüğüm. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?