USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yanlışlarından ders çıkaran bir ülke (2)

19-02-2019

Ülkenin %30'u korunmuş doğa, bu bölgede kesinlikle ağaç kesmek, gecekondu, otel, AVM yapmak yasak.
Toplumsal kurallar, daima insanların mutluluğunu hedefliyor.
Evlenmek mi istiyorsunuz, 6 haftalık kursa gitmek zorundasınız, kurstan geçemediniz mi, evlenemezsiniz, bir daha kursa gitmek zorundasınız.
Anne-baba mı olmak istiyorsunuz, kursa gideceksiniz, doğacak çocuğunuzu sadece içgüdülerinizle değil, bilinçli eğitmek için bu kurslara gitmeniz şart.
Televizyon yayınlarında, doğa bilinci, nasıl mutlu olunur gibi programlar bol bol var.
Toplumun enerjisini düşürecek, moralini bozacak, kaderciliğe ve umutsuzluğa sürükleyecek hiçbir programı kabul etmiyorlar.
Bu arada, manşetlerine daima kötü olayları, kötü insanları yerleştiren bizimkilerin kulakları çınlasın!!!
O kadar küçük bir ülke ki, dünyanın sadece binde 3ü, ama doğa ve canlı çeşitliliğinde, kara parçası çok büyük olan ülkelerden çok daha önde, 850 tür kuş çeşidi, 1200 çeşit orkide, 600 çeşit kelebekgibi.
Gelinen sonuçta;
Halkın geliri, Avrupa halkının gelirinin 1/4ü olmasına rağmen, hatta Amerikalıların gelirinin de çok altında olmasına rağmen, dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında, son 10 yıldır birinci veya ikinci sıraya yerleşiyorlar.
Kişi başı ortalama yaşam süresi,
79,2 yıl ile çoğu gelişmiş ülkeyi geride bırakıyorlar.
Ordu yok, kavga yok, silah yok, dolayısıyla emperyalist güçlerin kışkırtması yok.
Kimsenin işine karışmıyorlar, suç işlerseniz kanunlarında iyi hal indirimi yok, ümüğünüzü sıkıyorlar.
Bütün halk adalete sonsuz güveniyor, kanunlar harfiyen uygulanıyor.
Basın özgürlüğünde, 2017 yılında 180 ülke arasında 6. Sırada yer aldılar.
Dünyanın ikinci muz üreticisi, ananas, kahve de ekonomilerinde ciddi yer tutuyor.
Ayrıca Orta Amerika'nın en çok süt ürünü ihraç eden ülkesi.
Kazançlarının %55'ini tarımdan sağlıyorlar.
Ülkelerindeki 5 üniversiteden mezun gençlerin ekonomiye, dijital ürünler tasarlayarak ve satarak katkısı, tam tamına ekonominin %24ünü teşkil ediyor, hem el emeği, hem de akıllarıyla ihracat yapacak kadar becerikliler.
50 yıl önce sordukları 'Biz manyak mıyız?'' sorusunu, bu gün gönül rahatlığıyla 'Değiliz !'' diye cevaplamayı başarmış bir halk.
Topraklarında petrol fışkırmıyor, yeraltı kaynaklarına dayalı enerji üretimleri yok, genelde yenilenebilir enerji kullanıyorlar, rüzgar, güneş, su enerjisibütün ihtiyaçlarını karşılıyor.
2021'de bağımsızlıklarının 200'ncü yılını kutlayacaklar, muhteşem bir hedefleri var, karayolunda fosil yakıtlı araçları tamamen bitirmek…
Yaparlar mı? Elbette yapacaklar, Amerika kıtasının en özgür basınının olduğu bir ülkede yapılan açıklamalar çok yakından izlendiği ve sorgulanacağı bilinciyle yönetimler, verdikleri sözü yerine getireceklerdir.
Komşuları Panama ve Nikaragua'da hala içişlerinde birbirlerini yiyen halklar, ' ya biz aptal mıyız?'' sorusunu bile kendilerine soramamışlar.
Orta Amerika'nın İsviçre'si diye anılıyor, bir tarafı Atlantik, öteki tarafı Pasifik Okyanusu olan bu ülkede insanlar, kötülüklerden uzak kalıyorlar ve huzur içinde yaşıyorlar.
KOSTARİKA, 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh'' ilkesi ile kuşların, kelebeklerin, çiçeklerin sığındığı bir ülke…
Selamı bile, 'PURA VIDA/ SAF YAŞAM''olan bir ülke...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?