USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Denetleme Kurulu'ndan önemli uyarı!

08-01-2019

Futbol Federasyonu ile Bankalar Birliği’nin çalışması ve Bursaspor üzerindeki etkisi konusunda Denetleme Kurulu’nun Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Tayfur Serdar Gülllü’ye telefon ile ulaşarak konu hakkında bilgi almak istedim. O da tüm görüşleri ve detayları bana aktardı.

Serdar Güllülü, "Denetim Kurulu olarak pazar günü bir araya gelerek konuyu değerlendirdiklerini ve pazartesi sabahı konu ile ilgili Yönetim Kuruluna yazılı olarak bilgilendirme yaptıklarını çekincelerini ve tavsiyelerini bildirdiklerini" iletti.

Güllülü, yönetim kuruluna sundukları uyarı ve çekinceleri bana da aynen tekrarlayarak şunları söyledi. Sizlere de aktarmak istiyorum...


T.SERDAR GÜLLÜLÜ: “Türk Futbol Sektörü, ülkemizin şımarık çocuğu halini almıştır. Devlet eli ile futbol sektörüne yıllardır her türlü kolaylık sağlanmakta ve neredeyse her sene yeni af kanunu çıkarılmaktadır. Ancak; kulüpler her geçen sene borçlarını katlayarak yollarına devam etmektedirler.

TBMM  Mart 2018 de sporculara ödenen ücretlerden kesilen gelir vergisinin amatör branşa harcanması şartıyla ödemeyi yapan kulüp ve şirketlere geri iade edileceğine karar vermişti. En ilginç kısım ise kulübün vergi borcu olsa dahi bu vergi iadesi yapılacak. Kısaca kulüplerin artık vergi vermeyeceği anlamına gelmektedir.

 

ÇÖZÜME UZAK BİR PROJE BU

Yapılan vergi affından sonra bu kez kulüplerin borçlarının Devlet bankası  aracılığı ile kapatılması ve bu borcun yapılandırılması kararı alınmıştır. Yapılan çalışmalar iyiniyetli olsa dahi kulüplerimizin spor yönetimi ilkelerinden uzak yönetilmesi göz önüne alındığında  çözümden uzak bir yapıdadır. Problemin ana kaynağına inilmeden hata yapan ve bütçe prensibi olmayan kulüpleri bu şekilde ödüllendirmek kalıcı bir çözüm olamayacaktır. Anılan çalışma ile ilgili 15 Milyar TL civarı bir büyüklükte bir kaynağın futbol kulüplerine kullandırılması söz konusu. Bursaspor Kulübü olarak bu torbadan 450-500 Milyon TL’lik bir kaynağın aktarıldığını varsayalım.

 

BORÇ 1.3 MİLYARA ÇIKAR

İçinde bulunduğumuz mali piyasa verilerine göre uzun vadeli kredilerde kullanılan en düşük faiz oranı olan aylık % 1,78  ve TBB Başkanı dün tv de güncel faizleri uygulayacaklarını kulüplere ayrı muamele yapılmayacağını beyan etti bir an bu faiz oranının uygulandığını düşünürsek fonlama neticesinde yeniden yapılandırma ile alakalı dillendirilen 11 yıllık yapılandırma yapıldığı takdirde Kulübümüzün borcu bir anda 1,3 Milyar TL civarına çıkacaktır.

 

KULÜBÜN GELİRLERİ ÖDEME İÇİN YETERSİZ

Yıllık geri ödeme tutarı yaklaşık 120 milyon TL civarında olacak olup Bursaspor Kulübünün yıllık faaliyet gelirlerinin büyük bir kısmına tekabül edecektir. Uygulanacak faiz sanırım gelecek aylarda belli olacaktır. Önümüzdeki 11 yıllık dönemde yıllık faaliyet giderleri için yeni ve her geçen sene artacak yüklü bir finansman ihtiyacı doğacak olup bütçeleme faaliyetleri titizlikle yapılmadığı müddetçe ve fütursuzca harcamalar yapıldığı taktirde çok daha büyük bir borç sarmalına girip teoride ve ticaret hukuku anlamında iflas eden kulüplerin fiilen de iflas etmesine neden olabilecektir.

 

BÜTÜN BORÇ YAPILANDIRILMAMALI

Tüm borcun yapılanması yerine TFF ile TBB arasında yapılan protokole uygunluğu varsa yani tamamının yapılanması zorunlu değilse sadece transfer yasağı gelmesini engelleyecek ve önümüzdeki 1,5 senenin kadro ve personel maliyetini karşılayabilecek yani nefeslenmemizi sağlayacak bir kredi yapılanmasının Bursaspor Âli Menfaatleri için daha hayırlı olacağı kanaatindeyiz. Tabi bu konuda karar mercii Yönetim Kurulu’dur bizler tavsiye niteliğinde uyarılarımızı ve çekincelerimizi belirtmekteyiz. Yönetim Kurulu tarafından dikkat edilmesi gereken kulübün borç ödeme kapasitesi olup borç ödeme kapasitesi de faaliyet gelir ve giderlerinin azlığı-çokluğu, dönen ve duran varlıkların değer azalışları-artışları ile olumsuz-olumlu yönde azalıp-artabilmektedir.

 

KULÜBÜN DİĞER GİDERLERİ DE VAR

TFF ve TBB’nin üzerinde anlaştığı kulüp borçlarını yeni borçla kapatmak uygulaması ödeme prensibi ve bütçe prensibi uygulayabilecek kulüpler için elbette yararlı olacaktır. Ancak ;Türk futbol sektörünün içinde bulunduğu durum, yapılandırılacak olan borcun zamanında ödenmesi ve kulübün diğer giderlerinin karşılanabilmesi konusunda ciddi soru işaretleri barındırmaktadır. Dolayısıyla, bütçe prensibi  ve mali disiplinin kulübümüz için olmazsa olmaz olduğunu  bu konuya özen gösterilmesi gerektiğini ve anlatılan hususların tamamını Yönetim Kuruluna hafta başında yazılı olarak bildirdik” ifadelerini kullandı.

Evet Denetleme Kurulu’nun çekince ve uyarılarını açıkçası bende çok ciddi ve dikkate değer buldum. 

Mevcut faizler uygulanırsa borcun bir anda üçe katlanması, Bursaspor’un gelirinin bu borcun geri ödemesi ile hemen hemen aynı olması endişe verici. 

Bursaspor’un giderleri gelirlerinden fazla olduğuna göre, Bursaspor bu yapılandırma borcunu ödeyecekse transfer başta olmak üzere diğer masraflarını nereden karşılayacak ?!

Ortada bu şekilde çok basit bir matematik ve mantık var.

Transfer başta olmak üzere yapılacak muhtemel idari hatalar da buna eklendiğinde gerçekten içinden çıkılmaz bir sarmala dönebilir durum.

Bence de tüm borcu yapılandırmaktansa, kulübün elini rahatlatacak bir miktarda kredi daha uygun olur. 

Aksi takdirde bu faiz oranları ile Bursaspor başa çıkamaz. 

Yönetim bunun hesabını kitabını umarım iyi yapar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?